Besplatni preventivni pregledi kože u 11 opština

Euromelanom kampanja - borba protiv melanoma

3285 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Besplatni preventivni pregledi u sklopu Euromelanom kampanje - borba protiv melanoma, u maju će biti sprovedeni u 11 crnogorskih opština.

Kampanja je podržana od strane Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje, Univerziteta Crne Gore, Kliničkog centra, Evropske akademije za dermatovenerologiju i Evropske akademije za dermatoonkologiju.

"Ovogodišnja inicijativa fokusirana je na otkrivanje melanoma u ranoj fazi, kada je izlječivost najveća. Iz godine u godinu, primjećuje se sve veći porast broja oboljelih od melanoma, što posebno zabrinjava zbog rastuće incidencije među mladom populacijom. Ova statistika o učestalosti i smrtnosti od melanoma potvrđuje važnost javnozdravstvenih aktivnosti koje dermatolozi već godinama sprovode. Mjesec maj je poznat kao mjesec svjesnosti o melanomu, a dermatolozi u Crnoj Gori svake godine obilježavaju ovaj period kroz različite aktivnosti", saopštila je. dr sc.med Ana Popović, dermatolog onkolog, nacionalna koordinatorka Euromelanom kampanje.

Ona ističe neophodnost podizanja svijesti javnosti o toj potencijalno smrtonosnoj bolesti.

"Dosadašnje kampanje bile su usmjerene na promociju preventivnih mjera, rane dijagnostike te pravovremenog liječenja raka kože. Međutim, ove godine želimo dodatno podržati i osnažiti pacijente koji se bore s melanomom. Stoga je ovogodišnja kampanja, osim promocije preventivnih mjera, usmjerena i na pružanje podrške osobama koje žive s ovom bolešću. Želimo im pružiti podršku i podstaknuti ih na opreznost, ali i istaknuti važnost redovnih posjeta ljekarima radi pravovremene reakcije u slučaju ponovne pojave bolesti. Sama dijagnoza i period liječenja kod oboljelih od melanoma utiče na psihološko stanje. Psihijatar je neizostavan dio sistema podrške kako oboljeloj osobi tako i članovima porodice. Anksioznost, depresija, stres i neizvjesnost koju bolest nosi su stanja koja prate čitav tok razvoja bolesti i toka oporavka. Stoga želimo pružiti podršku oboljelima kako bi se lakše nosili s emocionalnim i psihološkim izazovima bolesti", dodaje se u saopštenju.

Slogan ovogodišnje Euromelanom kampanje, "Živite i učite, Znanje je život", naglašava važnost prilagođavanja i sticanja znanja o tome kako se nositi s melanomom, kako nastaviti život sa melanomom. Cilj je, kaže Popović, skrenuti pažnju na značaj uvođenja pozitivnih promjena, očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i razviti svijest o samopregledu i dijeljenju ličnih iskustava. Takođe, ističe se važnost podrške i razumijevanja u procesu oporavka.

Ujedno, ovogodišnja kampanja je usmjerena i na poboljšanje zaštite od UV zračenja. Korišćenjem odgovarajućih preventivnih mjera, smanjuje se rizik od nastanka fotooštećenja i raka kože.

"Važno je istaknuti da je podrška u borbi protiv melanoma ključna za promociju javnog zdravlja i kontinuirano širenje svijesti o ovom značajnom zdravstvenom problemu. Euromelanom kampanja je podržana od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore, Evropske akademije za dermatoonkologiju, Evropske akademije za dermatovenerologiju i članova Udruženja dermatovenerologa Crne Gore. Samo zajedničkim djelovanjem možemo podići svijest javnosti o značaju prevencije, ali i rane detekcije ovog ozbiljnog oboljenja i na taj način smanjiti broj novooboljelih u našoj zemlji čim smanjujemo teret ne samo za pacijenta već i za čitavo društvo", napominje Popović

Kroz Euromelanoma kampanju, dodaje, ciljevi su edukovati javnost o važnosti sprovođenja preventivnih mjera, informisati građane o značaju rane dijagnoze, te pružiti informacije o mogućnostima liječenja melanoma.

"Da bismo dosegnuli što veći broj građana, aktivni smo na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebook-a, LinkedIn-a i X-a pod imenom 'Montenegro Euromelanoma'. Takođe, bilbordi s sloganom ovogodišnje kampanje 'Živite i učite, Znanje je život', biće postavljeni na prometnim lokacijama u više opština u Crnoj Gori, a građanima je na raspolaganju prevedeni web sajt www.euromelanoma.eu/cnr-me, na kom mogu pronaći korisne informacije o prevenciji, prepoznavanju i liječenju raka kože", navodi Popović.

Studenti Medicinskog fakulteta i studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore nastavljaju sa edukativnim predavanjima u srednjim školama na temu: „Negativni uticaji UV zraka “

Za potrebe ovogodišnje kampanje snimljen je video spot u kom učestvuju ljekari različitih specijalnosti iz Kliničkog centra Crne Gore i Univerziteta Crne Gore, koji aktivno doprinose prevenciji, dijagnostici i liječenju oboljelih od ovog potencijalno smrtonosnog oboljenja. "Ovaj video spot naglašava važnost podrške pacijentima u njihovoj borbi. Poruka ljekara različitih specijalnosti je jednostavna, ali snažna: 'Vaš tim ljekara je tu da vas podrži, stoga nemojte se ustručavati da postavite pitanja ili potražite savjet kada vam je to potrebno'", kaže Popović.

Građani su pozvani da se u okviru Euromelanom kampanje odazovu besplatnim preventivnim pregledima koji će se 9. maja održati u 11 opština, u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Prema riječima Popović, svake godine u Crnoj Gori se evidentira oko 60 novih slučajeva melanoma, "što predstavlja značajan javnozdravstveni izazov." Alarmantno je, kaže, što se veliki broj oboljelih javlja dermatolozima u kasnoj fazi bolesti, što dodatno naglašava potrebu za edukacijom i preventivnim mjerama.

Pacijenti bi, ističe, trebalo da potraže pregled ukoliko primijete nove promjene na koži ili ako dođe do promjene na postojećim mladežima, kao što su različitosti boje, nepravilnosti ivica ili promjene u obliku i veličini. Posebno osjetljive grupe su osobe svijetle puti, kose i očiju, kao i osobe s porodičnom istorijom melanoma i oni koji imaju veliki broj mladeža.

U okviru kampanje, dermatološki pregledi će biti dostupni u različitim ustanovama i gradovima širom Crne Gore:

Opšta bolnica Nikšić (10-14h) - dr. Vladan Bošković dr. Marija Perović Bijelić

Opšta bolnica Bijelo Polje (12-14h) - dr. Senada Spahić

Kliničko bolnički centar Berane (10-14h) - dr. Vera Babić

Opšta bolnica Pljevlja (10-14h) - dr. Branko Stanić

Dom zdravlja Budva (11-14h) - dr. Marija Mališić Korać

Opšta bolnica "Danilo I" Cetinje (8-12h) - dr. Sanja Vujanović

PZU "Sine Morbo," Podgorica (kontakt telefon: 069/240 810) - dr. Jovana Boljević Specijalna bolnica Dr MedTim, Podgorica (kontakt telefon: 069/130130) - dr. Svetlana Vučeković

PZU "Reichel," Kotor (kontakt telefon: 032/334675) - dr. Tijana Reichel

Medical Centar Budva (kontakt telefon: 068/331 333) - dr. Vanja Banićević

Dom zdravlja Herceg Novi 18. maja (14-18h) - Prof dr.Milena Đurović, dr. Tijana Reichel, dr. Marija Mališić Korać, dr. sc. med. Ana Popović

Dom zdravlja Ulcinj 19. maja (14-18h) – Prof.dr Milena Đurović, dr. Vladan Bošković, dr. Milica Đurović Bojić, dr. sc. med. Ana Popović

Opšta bolnica "Blažo Orlandić," Bar 30. maja (10-13h) - dr. Biljana Raičević, dr. Sandra Jelenković

Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore će organizovati preventivne preglede bez prethodnog zakazivanja od strane izabranog ljekara 7. 8. 9. i 10. maja. Zainteresovani građani mogu dobiti više informacija pozivom na broj 020/412-450 u ponedjeljak i utorak, 29. i 30. aprila, u terminu od 13 do 15 časova.- dr Nataša Vukotić Đuričanin, dr. Danijela Katić, dr. Snežana Vukadinović i dr sc.med Ana Popović.

Bonus video: