U lov pošli sa dozvolom, ali bez najave

Izvor “Vijesti” tvrdi da je u februaru više osoba zatečeno u zoni lovnog zabrana kod Kolašina, ali da su nadležni slučaj zataškali. Iz Uprave za šume tvrde da lovci nisu ni ušli u to područje

23188 pregleda 7 komentar(a)
Zapisnik sačinjen 19. februara: (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zapisnik sačinjen 19. februara: (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Lovočuvari Uprave za gazdovanje šumama i lovištima su 18. februara zatekli dvije osobe na ulaznom putu u Lovište posebne namjene “Komovi”, ali im je tom prilikom pristup zabranjen jer lov nisu najavili nadležnima. Osim toga, oni nisu bili u području u kojem je na snazi lovna zabrana, a imali su i sve potrebne dozvole.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz te Uprave. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, 18. februara u mjestu Uvački potok u blizini Parka prirode Komovi, šumarski inspektori su zatekli najmanje četiri lovca na prostoru na kojem je lov strogo zabranjen. Isti izvor je pojasnio da je taj slučaj koji se desio u Područnoj jedinici (PJ) Kolašin, prijavljen nadležnima, ali i da nakon njihovog pritiska, nije napravljen zapisnik dok su lovci pušteni.

Tvrde i da je vršilac dužnosti (v. d.) pomoćnika direktorice Uprave za inspekcijske poslove Darko Rašović koji koordinira radom šumarske inspekcije, tada zvao nadležne da se lovci puste bez sačinjenog zapisnika.

Na probleme sa lovočuvarima u Kolašinu, ranije su ukazivali i iz tamošnjeg Lovačkog društva (LD) “Lovac”. Oni su kazali da pojedini lovočuvari omogućavaju grupama krivolovaca da love mimo pravila i danima kada to nije dozvoljeno, “obezbjeđujući im logistiku i za to dobijaju novac”.

Iz Uprave su pojasnili da su dva lovca 18. februara zatečena na ulaznom putu u lovište tokom kontrolnog obilaska lovišta posebne namjene “Komovi”. Kako navode, nakon kontrole je utvrđeno da su imali sezonske dozvole za lov u toj lovnoj zoni, ali da ulazak nisu najavili iako su bili obavezni. Istakli su da su inspektori nakon razgovora sa lovcima utvrdili da nisu najavili lov pa im je pristup toj zoni zabranjen.

“O kontrolnom obilasku sačinjen je zapisnik broj 03/10-314/24-109/1 od 19.02.2024. godine u kojem su upisani detalji kontrole i činjenice da pomenuta lica nijesu zatečena u lovnom zabranu i da su poslije kontrole napustili granično područje. Uprava odgovorno tvrdi da niko od službenika PJ Kolašin nije bio kontaktiran na bilo koji način od strane bilo koga, pa ni od strane državnog inspektora Darka Rašovića, niti prilikom vršenja kontrole, niti poslije nje”, piše u odgovoru Uprave.

Ističu da su lovočuvari bez ometanja obavili posao, a zatim iz Uvačkog potoka nastavili kontrole kroz lovište koje pokrivaju, što potvrđuje i zapisnik. Istakli su da službenici PJ Kolašin koji su zaduženi za čuvanje lovišta, obilaze lovišta sedam dana u nedjelji, u ranim jutarnjim i večernjim satima, tokom praznika, te da imaju i tri lovne kamere kojima prate veliki broj divljači u lovištu.

Navode su da su veoma zadovoljni brojnošću, zdravstvenim stanjem i raznolikošću divljači u lovištu te da su postavili i dva solila. Naveli su da je cilj da divljač na prostoru ovog lovišta zaštite na pravi i kontinuirani način, čemu će posvetiti pažnju i resurse.

Bonus video: