Radovi na novoj klinici vrijednoj sedam miliona eura još nijesu završeni: Otvaranje psihijatrije tek na ljeto?

Iz Uprave za kapitalne projekte ne odgovaraju na pitanja u kojoj je fazi izgradnja klinika za mentalno zdravlje, infektivne bolesti i dermatovenerologiju

20964 pregleda 8 komentar(a)
Radovi na Klinici za mentalno zdravlje počeli u julu 2022., Foto: Vlada
Radovi na Klinici za mentalno zdravlje počeli u julu 2022., Foto: Vlada

Otvaranje nove klinike za mentalno zdravlje bilo je najavljeno najprije za januar, a onda za april ove godine, ali radovi i dalje nijesu završeni. Nova klinika, kako je saopšteno nezvanično “Vijestima”, prve pacijente mogla bi da primi u naredna dva do tri mjeseca.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) “Vijestima” su kazali da pitanja u vezi sa završetkom radova na psihijatrijskoj i klinici za infektivne bolesti i dermatovenerologiju nijesu u njihovoj nadležnosti, već Uprave za kapitalne projekte. Iz Uprave, međutim, tokom proteklih osam dana nijesu odgovorili u kojoj je fazi izgradnja ovih klinika i kada se može očekivati njihovo otvaranje.

Gradnja klinike za mentalno zdravlje KCCG počela je krajem jula 2022. godine i tada je saopšteno da je ugovoreni rok završetka radova 18 mjeseci.

Budući objekat, prema projektu, imaće suteren, prizemlje i dva sprata, a u novoj klinici biće 20 soba sa 57 bolesničkih postelja i svim potrebnim sadržajima za savremeno liječenje pacijenata sa mentalnim problemima. U okviru klinike postojaće i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju, gdje će biti uslova za bolničko liječenje djece.

Ugovorena vrijednost radova na klinici za mentalno zdravlje iznosi 7,25 miliona eura sa porezom na dodatu vrijednost (PDV), dok je stručni nadzor koštao oko 63.900 eura.

Nova klinika gradi se pored Instituta za onkologiju, a nosiće ime po dr Dušanu Kosoviću, utemeljivaču psihijatrije u Crnoj Gori koji je prije više od 60 godina osnovao odjeljenje psihijatrije sa 25 bolničkih kreveta.

Iz 43. Vlade su u julu prošle godine, obilazeći radove na ovoj klinici, kazali da će objekat u potpunosti da bude završen krajem januara ove godine, dok su iz bivše uprave KCCG prije dva i po mjeseca kazali da se otvaranje očekuje krajem aprila.

Direktorica Klinike za psihijatriju Aleksandra Ražnatović ranije je pojasnila da će u budućoj klinici svako odjeljenje biti zasebna cjelina.

“Imaćemo odjeljenje za psihotične poremećaje, odjeljenje za afektivna i granična stanja, odjeljenje za bolesti zavisnosti. Biće tu i nova dnevna bolnica, koja podrazumijeva takozvanu parcijalnu hospitalizaciju gdje će pacijent provoditi vrijeme od sedam ujutru do tri popodne, kada će odlaziti kući, za kategoriju pacijenata koja nije u potrebi da 24 sata provodi u bolnici. Naravno, imaćemo i poliklinički dio, ambulante, gdje ćemo oformiti prvi centar za psihoterapiju u okviru KCCG”, istakla je Ražnatović.

Psihijatrijska klinika trenutno ima 13 specijalista psihijatrije, dok su tri ljekara na specijalizaciji koju će završiti u narednih godinu do dvije, kao i tri specijaliste dječje i adolescentne psihijatrije i dvoje ljekara koji su trenutno na specijalizaciji iz te grane medicine.

Kamen-temeljac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju položen je u oktobru 2022. godine, a taj projekat, vrijedan 8,5 miliona eura, u potpunosti se finansira iz IPA fondova Evropske unije (EU).

Radovi na novoj klinici za infektivne bolesti i dermatovenerologiju
Radovi na novoj klinici za infektivne bolesti i dermatovenerologijufoto: Vlada Crne Gore

Iz KCCG je ranije saopšteno da je Klinika za dematovenerologiju, nakon vremenskih nepogoda od prije deceniju iseljena i od tada dijeli prostor sa Klinikom za očne bolesti. Iz ove ustanove kazali su da su sadašnja klinika ima samo dvije sobe sa osam bolničkih kreveta, dok će u novoj zgradi, pored potrebnih ambulanti i drugih sadržaja, imati 32 postelje.

Sa druge strane, kapaciteti sadašnje Klinike za infektivne bolesti su 13 soba i 20 postelja, dok će u novoj zgradi biti mjesta za 55 pacijenata koji su na bolničkom liječenju. I nova klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju imaće suteren, prizemlje i dva gornja sprata, ukupne površine preko 5.500 metara kvadratnih.

Tokom obilaska radova na ovoj klinici, prije sedam mjeseci, ocijenjeno je da će radovi biti gotovi u ljeto 2024. godine. Ipak, u februaru ove godine najavljeno je da bi radovi trebalo da budu završeni u oktobru.

Bonus video: