"Edukacija građana je ključni pokretač tranzicije ka konceptu nultog otpada"

Znanje i iskustvo iz oblasti zaštite životne sredine sa učesnicima su podijelile konsultantkinje Gordana Ðukanović i Ivana Vojinović

2587 pregleda 0 komentar(a)
Sa sesije, Foto: Opština Bar
Sa sesije, Foto: Opština Bar

Predstavncici Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka učestvovali su na sesiji o zaštiti životne sredine u okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Medunarodni republikanski institut (IRI) a koja je održana u Budvi.

To je saopšteno iz Opštine Bar iz koje su naveli da su opredijeljeni za koncept nultog otpada.

U ime barske lokalne uprave, učešće su uzeli potpredsjednica Opštine, Tanja Spičanović, menadžerka Tanja Bardić i savjetnik za pravne i normativne poslove u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i saobracaj Ljubiša Tadić.

Događaju su prisustvovale i članice Multisektorskog foruma "Bar za Bar", Magdalena Jovetić i Anđela Jukić.

Znanje i iskustvo iz oblasti zaštite životne sredine sa učesnicima su podijelile konsultantkinje Gordana Ðukanović i Ivana Vojinović.

"Uvažavajući načela Arhuske konvencije, istaknuta je potreba jačanja uloge građana i organizacija civilnog društva u pitanjima koja se tiču životne sredine. Kako je koncept nultog otpada usredsređen na ljude, istaknuta je važnost obrazovanja i učešća cijele zajednice za promjenu paradigme, usvajanje nove prakse i postepeno ukidanje otpada", kazali su iz barske uprave.

Edukacija građana je ključni pokretač tranzicije ka konceptu nultog otpada, kako su istakli i dodali da je potrebno u kontinuitetu organizovati edukativne kampanje koje bi podstakle ucešće građana i pozvati lokalne preduzetnike i civilni sektor da ponude rješenja kojima bi usmjeravali njihov angažman na planu nultog otpada.

Kao najveći izazovi prepoznali su smanjenje upotrebe jednokratnih proizvoda u domaćinstvima i prevencija nastanka otpada u ugostiteljskim objektima.

"Kada je i pitanju kvalitet vazduha, u Baru postoji mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha kao i mjerna stanica za praćenje koncentracije alergenog polena u vazduhu. Cijeneći značaj ovih pokazatelja za informisanje kako lokalnog stanovništva tako i turista, prepoznata je potreba za uspostavljanjem servisa za objavljivanje tih podataka u realnom vremenu putem web stranica Opštine i Turističke organizacije, lokalnih portala, interaktivnih bilborda, društvenih mreža i na drugi, građanima vidljiv, nčin", zaključili su iz Opštine Bar.

Bonus video: