Kod pljevaljskih đaka prvaka značajne razlike u nivoima uhranjenosti

Studentkinje master studija na studijskom programu za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta iz Nikšića sprovele istraživanje

4433 pregleda 5 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Privatna arhiva
Duško Bjelica, Foto: Privatna arhiva

Antropometrijska mjerenje koja su nedavno sprovedena kod pljevaljskih učenika prvog razreda osnovne škole pokazala su značajne razlike u nivoima njihove uhranjenosti. To je kazao prof. dr Duško Bjelica, koji je rukovodio pomenutim istraživanjem koje su prošlog mjeseca sprovele studentkinje master studija na studijskom programu za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta iz Nikšića, a kojim su bila obuhvaćena 63 učenika (30 dječaka i 33 djevojčice) osnovnih škola, „Ristan Pavlović“ i „Boško Buha“.

Najmanja visina kod dječaka iznosila je 116 cm, a taj dječak je imao i najmanju težinu, 21,8 kilograma, dok je najvisočiji pljevaljski đak prvak imao 139 cm. Najveću tjelesnu težinu, kako se navodi u saopštenju za javnost, imao je dječak visok 130,7 cm i ona je iznosila 36,5 kilograma. Većina učenika imalo je više od 23, a manje od 30 kilograma.

Raspon ruku se kretao od 110,3 cm, kod najnižeg dječaka, do 137 cm kod najvisočijeg. Kod antropometrijskih mjerenja obima struka, najmanji obim iznosio je 52,4 cm, a najveći 75,8 cm, dok kod ostalih dječaka obim uglavnom ne prelazi 71cm. Kada je u pitanju obim kukova, on se kretao od 61,3 cm do 89,1 cm.

Kada su djevojčice u pitanju, najniža je bila visoka 112,4 cm, i ona je ujedno imala i najmanju težinu, 18 kilograma, dok je najvisočija učenica imala 138 cm, i kod nje je izmjerena najveća tjelesna težina od 36,8 kg. Raspon ruku kod djevojčica se kretao od 109,3 cm do 132,4 cm, a obim struka od 51,4 cm do 75,4 cm. Najmanji obim kukova iznosi 60,2 cm, a najveći 75,2 cm.

„Antropometrijska mjerenja su od velike pomoći pri utvrđivanju stanja uhranjenosti najmlađe populacije u osnovnom obrazovanju. Iz tog razloga bi se trebalo sve češće sprovoditi ovakva ili slična istraživanja kako bi se pojedina odstupanja, ili moguće opasnosti za nastanak određenih bolesti, mogli na vrijeme uočiti i prevenirati. Ovim se posebno daju odgovori i na upražnjavanje fizičke aktivnosti djece“, kazao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, uskoro će objaviti i rezultate istraživanja u drugim gradovima, a nakon toga će pokušati da ih uporede sa rezultatima istraživanja iz prethodnih godina.

Bonus video: