Obnova šetališta u Igalu do početka juna

Od Titove vile do Omladinskog parka biće završene sanacije, popločavanja, postavljena rasvjeta, ozelenjavanja, uređena kanalizacija...

2880 pregleda 2 komentar(a)
Obnavljaju i Omladinski park: Šetalište u martu, Foto: Opština Herceg Novi
Obnavljaju i Omladinski park: Šetalište u martu, Foto: Opština Herceg Novi

Druga faza rekonstrukcije šetališta Obala Nikole Kovačevića, vrijedna 3,46 miliona eura, trebala bi biti završena do kraja maja. Osim radova na ovoj 1,35 kilometra dugoj trasi u Herceg Novom, urediće se i obližnji Omladinski park i sanirati plato ispred poslovnice Pošte, dok će se uklanjati i manjkavosti na privatnim objektima i javnim površinama duž novog šetališta.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Kabineta predsjednika ove primorske Opštine Stevana Katića. Istakli su da rekonstrukciju šetališta u dvije faze radi kompanija “Briv construction”, sa kojom je ugovor potpisan sredinom decembra 2022. Podsjetili su da je prva faza završena prije početka ljetnje turističke sezone 2023, dok radovi na drugoj dionici, od hotela “Palmon bay” do kraja Omladinskog parka idu po planu. Paralelno će se urediti i ovaj park, a u njemu posaditi novo zelenilo, staviti rasvjeta, popločati staze, nove klupe, kante i sistem navodnjavanja “kap po kap”... Dodali su da rade i sanaciju platoa ispred poslovnice Pošte u Igalu jer je u veoma lošem stanju, te da će biti saniran i i popločan.

“Očekujemo da do kraja maja bude završena druga faza rekonstrukcije. Duž kompletnog šetališta, biće uklonjene nepravilnosti koje su uočene na privatnim objektima i javnim površinama, a tiču se neadekvatnih izgleda reklamnih panoa, tendi, pomoćnih objekata i slično, kako bi izgled bio usklađen sa novim i uređenim šetalištem kako i dolikuje primorskom, turističkom mjestu”, kazali su iz Opštine.

Pojašnjavaju da se na ovaj projekat čekalo 50 godina, te da će biti zamijenjena vodovodna, hidrantna, kanalizaciona i atmosferska mreža, popločati šetalište behaton pločama, staviti nova rasvjeta, oplemeniti okolni prostor, riješiti infrastrukturni problemi... Podsjetili su da se rekonstrukcija šetališta od Titove vile do parka finansira iz državnog kapitalnog budžeta i da je vrijedan 3.469.811 eura.

Dodali su i da su 12. aprila sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom (JPMD), ozvaničili početak rekonstrukcije dijela šetališta Pet Danica vrijedan 1,5 miliona eura, od hotela Plaža do Meljina. Naglasili su da je njihova Agencija za izgradnju i razvoj uradila projektnu dokumentaciju, dok će projekat finansirati JPMD, koji je nakon tendera izabrao izvođača.

“Rekonstrukcija ove dionice šetališta duge oko 1 800 metara predviđa popločavanje, postavljanje atmosferske mreže, zamjenu javne rasvjete i postavljanje ograde na cijelom potezu. U toku su pripremni radovi, glavni radovi će početi nakon završetka ljetnje turističke sezone i očekujemo završetak do proljeća 2025. godine”, istakli su iz Opštine, i naveli da će time u šetalište biti ukupno uloženo oko 5 miliona eura.

Među drugim projektima, istakli su da radovi teku na izgradnju nove autobuske stanice i pristupnog puta, te da rade i na kolektoru u naselju Šištet, izgradnji vodovoda na Luštici, dok će usko početi radove i na saobraćajnici Monte Rose. Osim toga, istakli su da će se sa rekonstrukcijom Njegoševe ulice u jezgru grada početi od sredine septembra. Kao izvođač za taj posao, nedavno je izabran konzorcijum “Asfalt-beton gradnja”, “Flowmax”, “Tofi”, “Builder fox”, “Studio prostor” i “Geotin”.

Bonus video: