UBNOR i antifašisti Nikšića obilježili 9. maj: Zadnjih nekoliko godina nemaju podršku u očuvanju spomen-obilježja

Milojica Dakić, koji je govorio ispred Saveza udruženja boraca NOR-a (SUBNOR) i antifašista Crne Gore, kazao je da je 9. maj edan od najznačajnijih datuma u istoriji XX vijeka jer je toga dana pobijeđen fašizam

2309 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UBNOR
Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića su polaganjem cvijeća na spomenike Ljuba Čupića i Joke Baletić, na gradskom groblju u Nikšiću, kao i kod spomenika strijeljanim rodoljubima pod Trebjesom, obilježili 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Centralna proslava ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom organizovana je kod spomenika na Vidrovanu.

Vojo Nikolić, predsjednik mjesnog udruženja (MU) UBNOR-a Vidrovan i član predsjedništva UBNOR-a Nikšić, kazao je da „zadnjih nekoliko godina nemaju materijalnu podršku od nadležnih institucija kulture, niti od lokalne uprave u očuvanju, renoviranju i restauraciji spomen-obilježja“, pa da se sami organizuju kako bi sačuvali spomen-obilježja sa kojima se ponose. Podsjetio je da su u zadnje vrijeme, uz pomoć sugrađana, popravili i renovirali spomen obilježja na Crnom Kuku, spomenik braći Radulović u Milojevićima i spomenik na Vidrovanu.

Milojica Dakić, koji je govorio ispred Saveza udruženja boraca NOR-a (SUBNOR) i antifašista Crne Gore, kazao je da je 9. maj edan od najznačajnijih datuma u istoriji XX vijeka jer je toga dana pobijeđen fašizam. Podsjetio je da jeu Drugom svjetskom ratu stradalo više od 73 miliona stanovnika, kao i da je svaki deseti stanovnik Crne Gore, ili više od 42 hijade građana, izgubio život u borbi.

„Crna Gora je dala ogroman doprinos u borbi za oslobođenje zemlje, do konačne pobjede. Crnogorske brigade predstavljale su najveću snagu narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Komandni kadar u jugoslovenskim partizanskim jedinicama pretežno je bio iz Crne Gore. U vojnoj, partijskoj, i kasnije političkoj strukturi, Jugoslovenske armije i države, dominirali su kadrovi iz Crne Gore“, istakao je Dakić.

ubnor
foto: UBNOR

Kako je kazao, pobjedom nad fašizmom, Crna Gora se izborila za ravnopravan položaj u federaciji jugoslovenskih republika, za slobodu, pravdu, ravnopravnost i jednakost svih njenih građana, bez obzira na naciiju i vjeru.

„Nastojanja nekih da ospore značaj ove borbe, da ratne zločince proglašavaju svecima, da falsifikuju istoriju i da se uspori, pa čak i onemogući put Crne Gore zasnovan na pobjedi u Drugom svjetskom ratu, opasan su atak na civilizacijske vrijednosti ove države i naroda“, kazao je Dakić.

Kako je naglasio, nije slučajno da je Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, Evropa uzela za svoj dan.

„Tako danas, 9. maj predstavlja značajan datum iz prošlosti i ujedno budućnost Evrope i čovječanstva. EU nam je potrebna, prije svega, zbog standarda – političkih, društvenih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih, sportskih. Svi imamo zajedničko nasljeđe, različitosti, kulturna bogatstva, solidarnost, zajedništvo nacija, vjera, pola i rase. Potreban nam je život u miru, razumijevanju, toleranciji i međusobnom uvažavanju. A institucionalno uređena Evropska unija, upravo to nudi. Ne zaboravimo dan kada je pobijeđen fašizam i ujedno dan koji predstavlja našu budućnost“, poručio je Dakić.

Ljubo Vujadinović, koji je bio član Odbora za popravku spomenika na Vidrovanu, podsjetio je da je taj spomenik otkriven prije 50 godina, a da je autor spomenika „koji čuva odzaborava legendarne borce koji hrabrošču smrt pobijediše“, Ljubo Vojvodić.

„Ovaj spomenik čuva odzaborava 90 imena i to 34 poginula rodoljuba od Skadra, Bregalnice i Mojkovca, kojima je važnija čast i sloboda Crne Gore od života. Čuva od zaborava 32 borca koji su poginuli od 1941-1945. i 24 žrtve fašističkog terora“, istakao je Vujadinović.

Podsjetio je da su u Drugom svjetskom ratu iz Gornjeg polja i okolnih sela poginula 144 borca i 227 žrtava fašističkog terora, kao i da su tri borca, Aleksa Maksimović, Veljko Todorović i Vojo Nikolić, proglašeni za narodne heroje.

Moderator manifestacije bio je Vlado Jovanović.

Bonus video: