Parcela u Beogradskoj opet na Vrhovnom

Ustavni sud i treći put usvojio žalbu u predmetu zbog spora oko 600 kvadrata zemlje ispod Gorice

3153 pregleda 1 komentar(a)
Predmet dobili u martu: Zgrada Vrhovnog suda u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Predmet dobili u martu: Zgrada Vrhovnog suda u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni sud Crne Gore usvojio je i treću ustavnu žalbu Glavnog grada i Vrhovnom sudu na ponovni postupak i odlučivanje vratio predmet koji se odnosi na parcelu u Beogradskoj ulici, u Podgorici, koja, kako tvrdi porodica Vukčević, pripada njima.

Ustavni sud odluku kojom usvaja ustavnu žalbu Glavnog grada donio je krajem novembra prošle godine. Iz Vrhovnog suda u utorak su “Vijestima” kazali da je predmet u taj sud stigao u martu.

“Predmet za koji ste tražili informaciju od nas je u radu kod sudije Radojke Nikolić pod poslovnom oznakom UŽ REV 9/24 stigao je u sud 22.03.2024. godine i nalazi se još uvijek u radu”, rekli su “Vijestima”.

Prije te posljednje, Ustavni sud je o istoj pravnoj stvari dva puta donosio odluku u korist Glavnog grada, ali je Vrhovni sud odbijao da po tome postupi.

Predmet spora je katastarska parcela površine oko 600 kvadrata na kraju Beogradske ulice, u dijelu grada ispod Gorice.

Prema katastarskoj evidenciji, vlasnici sporne parcele su Anka Gordijan i Aćimići - Danilo i Veselin, dok je kao osnov sticanja navedena pravosnažna presuda suda. Datum upisa je 14. oktobar 2016, a posljednja promjena, prema evidenciji Uprave za nekretnine, je iz 2023.

Vukčevići, kako su “Vijesti” objavile 2022, tvrde da “porodica Aćimić ne posjeduje nikakav dokument o vlasništvu iste”.

U dijelu dokumentacije koju su tada dostavili redakciji, naveli su da je parcela bila vlasništvo njihovog oca Voja Vukčevića, da je nacionalizovana 1959, kada je prešla u vlasništvo Opštine. Komisija za povraćaj i obeštećenje tadašnjeg Ministarstva finansija, kako navode, 2013. donijela je rješenje kojim porodica Vukčević dobija obeštećenje za oduzete nepokretnosti, koje su privedene namjeni.

“Sporna parcela br. 2550 površine 613 kvadrata nije privedena namjeni, te je namjera Komisije da nam je vrate. Međutim, nailazi se na prepreku, jer je parcela uzurpirana od komšija Aćimića, pa je Komisija primorana da prekine postupak povraćaja, što je napisala u rješenju od 2. marta 2013”, navode Vukčevići.

Prije nego je slučaj završio pred Ustavnim, parcela je bila predmet Osnovnog i Višeg suda u Podgorici, te potom i Vrhovnog.

Osnovni sud u Podgorici 2015. je presudio u korist Glavnog grada. Aćimići su se tada žalili Višem sudu, koji je u oktobru iste godine, na štetu Aćimića, potvrdio presudu Osnovnog.

Vukčevići navode i da je sudski vještak, angažovan na zahtjev Aćimića, dokazao da je sporna parcela bila vlasništvo Voja Vukčevića i da je nacionalizovana 1959/61, rješenjima Narodnog odbora Opštine Titograd.

Uprava za nekretnine donijela je, kako su kazali, 2016. rješenje na osnovu kojeg je njima dozvoljena uknjižba prava svojine, na osnovu pravosnažne presude. Tada su iz katastarske evidencije brisani Anka Gordijan, Danilo Aćimić, Slobodanka Golubić, Veselin Aćimić i Veselinka Aćimić.

“Predmet doživljava preokret na Vrhovnom sudu. Iako Aćimići nisu imali pravo revizije na Vrhovnom sudu, zbog vrijednosti spora od 5.000 eura, Vijeće kojim je predsjedavala Natalija Filipović, a sudilac izvjestilac Branimir Femić, dozvolili su meritorno odlučivanje i preinačili presude Osnovnog i Višeg suda”, navode Vukčevići.

Bonus video: