Prijave za bicikla onlajn, sa novom ličnom

Platforma za podnošenje zahtjeva za pomoć za kupovinu dvotočkaša biće digitalizovana, najavili iz Glavnog grada

5566 pregleda 0 komentar(a)
Zainteresovani za nabavku bicikala, dobiće i čitač za eLK, Foto: Damira Kalač
Zainteresovani za nabavku bicikala, dobiće i čitač za eLK, Foto: Damira Kalač

Prijave za subvencije za kupovinu dvotočkaša na sljedeći javni konkurs Glavnog grada, zainteresovani će moći da podnesu elektronskim putem, uz upotrebu elektronske lične karte (eLK).

To su juče saopštili iz Glavnog grada.

“Naredni Javni poziv za subvenciju kupovine dvotočkaša ‘Podgorica na dva točka’ biće sproveden na način da sve korake tokom procedure prijave zainteresovani građani realizuju elektronskim putem. Bitna novina u odnosu na ostale elektronske zahtjeve biće upotreba nove lične karte uz koju građani dobijaju i digitalne sertifikate neophodne za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis”, naveli su u saopštenju.

Izdavanje ličnih karata koje sadrže digitalne sertifikate trebalo je da počne 30. marta 2020, ali je zbog koronavirusa Ministarstvo unutrašnjih poslova nove lične karte počelo da izdaje tri mjesec kasnije. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti stare lične karte važe najduže do 30. marta 2025.

“S obzirom na to da se primiče i rok za zamjenu starih ličnih karata, Glavni grad kroz ovaj poziv želi da podstakne građane da to učine što prije, kako bi bili spremni za elektronsku upravu i ubrzani razvoj elektronskih servisa”, saopštili su iz Glavnog grada.

Za korišćenje eLK, kada se sa nje očitavaju digitalni sertifikati, neophodan je čitač. Iz Glavnog grada kazali su da su zbog toga, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i UNDP-jem, obezbijedili te uređaje i da će ih besplatno dijeliti svim zainteresovanim učesnicima poziva za kupovinu dvotočkaša.

Kako su dodali, detalji javnog poziva biće blagovremeno objavljeni.

E-servisi Glavnog grada nalaze se u rubrici eŠalter, na portalu podgorica.me i direktno na adresi epodgorica.me.

Bonus video: