Pljevlja: Pored trga, Varnava dobija i spomenik

Opština Pljevlja raspisala je međunarodni konkurs za idejno skulptorsko rješenje

3627 pregleda 4 komentar(a)
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja raspisala je međunarodni konkurs za idejno skulptorsko rješenje spomen obilježja patrijarhu Varnavi Rosiću, koje će biti postavljeno na istoimenom trgu, nedaleko od Crkve svete Petke u centru grada.

Konkurs je otvoren do 12. jula, a prvonagrađeni autor idejnog rješenja dobiće nagradu u iznosu od 3.000 eura, drugoplasirani 2.000 dok će trećeplasirani dobiti 1.000 eura.

Odluke i rezultati biće javno objavljeni najkasnije do 29. jula.

Spomenik Varnavi biće izliven u bronzi, visina figure iznosiće 3,5 metara i biće postavljen na metar visokom postamentu.

Na postamentu spomenika biće ispisan ćiriličnim pismom tekst “Patrijarh srpski Varnava Rosić 1880-1937”.

Varnava čije je svetovno ime Petar Rosić rođen je u Pljevljima 1880. i bio je 40. patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Osnovnu školu završio je u Pljevljima, a Bogoslovsko-učiteljsku u Prizrenu 1899. godine. Duhovnu akademiju završio je 1905. u Petrogradu u Rusiji.

“Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 12. aprila 1930. godine. Varnava Rosić postao je u tridesetoj godini života episkop, u četrdesetoj mitropolit, a u pedesetoj patrijarh. Na čelu SPC bio je samo sedam godina, od 1930. do 1937. godine. Patrijarh Varnava Rosić se smatra jednom od najznamenitijh ličnosti grada Pljevalja. Po njegovom imenu jedan od gradskih trgova nosi naziv”, navodi se u uvodu konkursnog zadatka.

Spomen-obilježje kojim bi se ukazala počast ličnosti i djelu patrijarha Varnave trebalo bi da bude reprezentativno figuralno skulptorsko djelo.

“Skulptorsko djelo mora biti unikatna, izvanredna i reprezentativna kreacija emocionalne snage primjerene temi, čiji je zadatak da prenese poruku i podstakne svijest o značaju djela patrijarha Varnave bez obzira na starost, porijeklo, obrazovanje, jezik ili uzrast korisnika prostora. Skulptorsko djelo će biti vizuelno dostupno u cjelosti, te je u tom cilju neophodno da kvalitet oblikovanja svih strana skulpture bude ujednačen, budući da će se dominantno

sagledavati sa minimum tri strane. Ideja je da spomenik postane centralno mjesto na početku Trga patrijarha Varnave, u neposrednoj blizini Crkve svete Petke”, navodi se u konkursu.

Dodaje se da je skulptorskim rješenjem potrebno ostvariti dostojno sjećanje i vjerodostojan prikaz lika patrijarha Varnave.

“Posebnu pažnju potrebno je posvetiti skulptorskom izrazu kojim će se dočarati veza između specifičnosti lika i posebnosti karaktera patrijarha Varnave. Očekuje se da se lik prikaže u zrelom periodu života, neposredno pred patrijarhovu preranu smrt, sa elementima koji će na reprezentativan način dočarati karakteristike epohe, zasluge koje je stekao, ali i važnost istorijskog značaja reforme i odbrane crkve u smislu odbijanja konkordata. U tom smislu, posebnu pažnju posvetiti pokretu, stavu tijela, izrazu lica, odori, tituli i slično”, stoji u obrazloženju

Učesnici konkursa su obavezni da dostave obrazloženje koncepta skulptorskog rješenja, tehničko-tehnološke karakteristike rješenja koje podrazumijevaju dimenzije, očekivanu težinu, materijalizaciju, preporuke za održavanje i probleme koje ono sa sobom nosi u odnosu na izbor materijala.

Bonus video: