U Tivtu održan prvi sajam morskih umijeća i zanata: "Morska posla" oduševila i domaće i furešte

Sajam je održan u sklopu 3. Festivala vjetra u Tivtu koji organizuje Jedriličarski klub "Delfin" u saradnji i uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat

8096 pregleda 46 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Gradska riva Pine u Tivtu danas je bila epicentar morskih rabora i autentičnog primorskog šušura na prvom Sajmu morskih umijeća i zanata, nazvanom "Morska posla".

Sajam je održan u sklopu 3. Festivala vjetra u Tivtu koji organizuje Jedriličarski klub "Delfin" u saradnji i uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat.

Jedriličari, rbari, mešti o`konopa, brodomodelari, umjetnici i mnogi drugi kojima je more u krvi, okupili su se na Pinima, ispred naljepšeg i najoriginalnije moguće scene - predivnog starog jedrenjaka, školskog broda MVCG "Jadran", da uz auteničnu primorski i mediteransku muziku, da domaćima i fureštima jednako, prikažu djelić ljepoze života uz more i sa morem.

Ovo je bila prilika i za svojevrsnu promociju lokalne nematerijalne kultune baštine vezane za pomorstvo, ribarstvo i život sa morem, te afirmaciju održivog korišćenja blagodati koje more pruža ljudima, uz istovremenu potrebu poštovanja i čuvanja tog izvanrednog prirodnog resursa.

Morska posla
foto: Siniša Luković

Jedriličari tivatskog JK “Delfin” prezentovao je svoje vještine i dao priliku svim zainteresovanima da saznaju osnovne pojmove, logiku i pravila jedrenja. U društvu svjetskog vicešampiona u klasi ILCA 6, Nikole Golubovića, i drugih takmičara "Delfina", posjetioci 1. Sajma morskih umijeća zanata, imali su priliku da pogledaju izložene jedrilice klase "optimist" i "laser" te se upoznaju sa osnovnom opremom jedrilice, načinom na koji se ona priprema za plovidbu, glavnim vjetrovima koji pušu u Boki, te osnovnim pravilima takmičarskog jedrenja.

Meštar Damir Montić iz istoimene Brodomodelarske radionice izložio je više svojih modela brodova: od tradicionalnih jadranskih drvenih plovila poput ojedrene batane, trabakula i bracere, preko antičke ilirske i rimske liburne, srednjevjekovnje karavele koja je prva doplovila do obala Amerike u 15. vijeku, do nekih od modernih klasika tako važnih za noviju istoriju bokeškog i jugoslovenskog pomorstva poput motorne barkase tivatskog Arsenala BM-58 "Barbara", školskog broda JRM "Galeb" do makete prvog novosagrađenog trgovačkog broda kotorske "Jugooceanije" - trampera "Boka".

Morska posla
foto: Siniša Luković

Izložene su i vrijedne fotografije iz istorijata nekada nadaleko čuvene borodmodelarske sekcije tadašnjeg PBD "Delfin", odnosno bromodolarske radione tivatskog Arsenala iz kojih su nastale stotine izuzetno vjernih umanjenih kopija raznih vrta civilnih i ratnih brodova, ali i naoružanja i tehnike nekadašnje JNA koji se danas čuvaju u muzejima i zbirkama širem svijeta.

Tivatska kompanija "UNA Montenegro" predstavila se sa projektom "Meštrom o’ konopa"- radionicom umjetničkog i upotrebnog dizajna od konopa, pa su posjetioci mogli vidjeti kao se naprimjer, pravi od konopa pletena tradicionalna obloga za damižane ili opremaju razni drugi utilitarni predmeti poput drvenog bacala koji se koristi prilikom dobacivanja na obalu priveznog konopa većih brodova. Uz to, posjetioci su imali priliku i da nauče kako se vezuju neki od za mornare i ribare, esencijalno važnih, osnovnih čvorova.

Morska posla
foto: Siniša Luković

Članovi Sportsko-ribolovnog kluba "Sipa" znatiželjnim turistima na licu mjesta su pokazivali kako se priprema tradicionalni ribolovni alat - vezuju udice na karolama i peškafondima, armaju parangali i mreže-popunice, dok su volonteri tivatskog Crvenog krsta u okviru nedjelje Crvnog krsta, prezentirati pružanje prve pomoći sa fokusom na spasilačke vještine na moru.

Slobodna umjetnica Tatjana Tanja Radonić - "Tale dobrić", predstavila je svoje sada već širom svijeta prepoznatljive ogrlice od probušenog kamenja, umjetničke slike i mediteranske kućice oslikane na kamenju s bokeških stijena i žala.

JU Muzej i galerija Tivat JU Muzej i galerija Tivat u saradnji sa NVO Djeca Tivta na svom štandu organizovala je kreativne radionice inspirisane morem, koje je vodio muzejski pedagog, akademski slikar Zoran Kruta, pa su se brojni mališani na licu mjesta oprobali u slikanju i crtanju raznih morskih i primorskih motiva.

Gosti prvog sajma morskih umijeća i zanata su imali priliku i da probaju domaće vino, proizvod lokalne vinarije "Storia di pietra" sa Mirca.

Bonus video: