Petrović: Šta osim višestrukog silovanja treba da se desi da bi shvatili da razorno dejstvo silovanja

Petrović ističe da je u ovakvom okruženju nevjerovatno hrabro doći u instituciju i prijaviti zločin nad svojim, dječijim tijelom i umom, nad dignitetom i time istupiti u javnost i reći bolnu, svirepu istinu.

6648 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Silovanje čak i višestruko nad maloljetnicom se nagrađuje blagim sankcijama ili smanjenjem već postojećih i šalje nedvosmislena poruka i ohrabrenje za nove potencijalne silovatelje, povratnike i pedofile, rekla je Aida Petrović, aktivistkinja iz Crnogorskog ženskog lobija.

"Uz poruku “između redova” čita se i poruka žrtvama silovanja, najčešće ženama, djevojkama, djeci, a ona bi otprilike bila sadržana u kratkoj ali jasnoj rečenici: “Mučite tu bruke jedne, dobile ste što ste tražile i ne brukajte nam tom pričom obraz, porodicu, pleme", kaže Petrović.

Vijeće Apelacionog suda Crne Gore, koje čine sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol, smanjilo je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B. On je od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Ona smatra da je smanjenje kazne silovanje nakon silovanja.

"Doživotno, bolno, traumatično, neprolazno, sa jačim ili manjim intezitetom djelovanja na psihu i način života preživjele žrtve. Nasilni akt silovanja od strane silovatelja nije jedini akt silovanja nad žrtvom ovog sadističkog, neljudskog čina seksualnog nasilja .Nakon njega dolaze na red ostala silovanja žrtve u vidu: izostanka podrške i vjerovanja u horor priču žrtve koju je preživjela, koju živi i živjeće sa traumama do kraja života, stigmatizacija i doživotno žigosanje žrtve... na osnovu donošenja zaključaka o moralnosti osobe koja je preživjela ovozemaljski pakao u vidu zločina višestrukog silovanja; relativizacija i negiranja istog kroz minimiziranje zločina silovanja i njegovih trajnih posljedica po žrtvu u vidu blagih ili smanjenih sankcija prema zločincu silovatelju", rekla je Petrović.

Ona ističe da je u ovakvom okruženju nevjerovatno hrabro doći u instituciju i prijaviti zločin nad svojim, dječijim tijelom i umom, nad dignitetom i time istupiti u javnost i reći bolnu, svirepu istinu.

"Da se neki muškarac iživljavao i to višestruko u produženom trajanju nad maloljetnim bićem uz prijetnje i zastrašivanja, jer mu se može, jer to društvo i institucije tolerišu, jer je muška bahatost, osionost i moć prihvaćena kao normalna jer “muško je to, čoek je to “, jer je očigledan nedostatak sistemske i društvene podrške i razumijevanje za žrtve silovanja, jer živimo zaogrnuti najgorim primitivizmom koji pokrivamo nekakvim lažnim životima punim blještavila i sjaja uz koji neizostavno ide fraza :“Razumijem te ja”, a suštinsko značenje bi moglo biti: “Tvoj problem, tvoja stvar, kako ste vaspitali dijete, necu se ja nikome zamjerati"“, navodi Petrović.

Petrović pita donosioce pravde šta još osim višestrukog silovanja treba da se desi ovoj ili nekoj drugoj djevojčici da bi shvatili da razorno dejstvo silovanja za osobu kojoj se dogodi, porodicu, društvo u cjelini koje ostaje sa strane ne puštajući glas osude...

"Gospodo, iz pravosudnog sistema mnoge žrtve silovanja ne prežive taj varvarski čin podlegnu povredama ili zbog dugotrajnih trauma pribjegnu suicide da bi okončali agoniju patnje, narazumijevanja i stigme! Da li bi gospodo iz pravosudnog sistema prinošenjem smrtno stradale žrtve višestrukog silovanja bilo dovoljno da se sankcija od 15 god ne smanjuje na osam god. ili i to ne bi osujetilo namjeru da sankciju silovatelju drastično ublažite? Usudicu se da se ne složim sa dijelom stihova fascinantnog i svestranog pjesnika i vladike crnogorskoga Njegoša koji kaže :” Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tirjanin na slaba čovjeka;” Dok sam u nastavku stihova u potpunosti saglasna: “Al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija!"”, zaključila je Petrović.

Bonus video: