Ambasadorka Su Kej Braun i njeno nasljeđe jačanja odnosa SAD i Crne Gore

Ambasada SAD otvara knjigu žalosti povodom smrti bivše ambasadorke Su Kej Braun

10229 pregleda 5 komentar(a)
Su Kej Braun, Foto: Ambasada SAD
Su Kej Braun, Foto: Ambasada SAD

Američka ambasada u Podgorici potvrdila je danas objavom in memoriama da je bivša ambasadorka Su Kej Braun preminula ove sedmice.

"S dubokom tugom javljamo da je preminula bivša ambasadorka Su K. Braun. Osoblje Ambasade, građani Crne Gore i njeni prijatelji, porodica i kolege širom svijeta duboko osjećaju njen gubitak. Ambasadorka Braun je tokom svog mandata od 2011. do 2015. godine dala značajan doprinos reformama vojske i vladavine prava, snažno podržavajući Crnu Goru na putu evroatlantskih integracija i postavljajući temelj za pristupanje Crne Gore NATO-u. Ona je imala ključnu ulogu u jačanju veza naših naroda, uključujući osnivanje Američke čitaonice na Cetinju i podršku crnogorskim medijima i civilnom društvu. Bila je duboko posvećena dobrobiti građana Crne Gore, koordinišući američku pomoć nakon elementarnih nepogoda u Crnoj Gori", navela je ambasada na svom sajtu.

U in memoriamu se navodi da je "za svoj neprocjenjivi doprinos unaprjeđenju bilateralnih odnosa ambasadorka Braun je odlikovana Ordenom crnogorske zastave drugog stepena."

Su Kej Braun
foto: Ambasada SAD

"Njeno nasljeđe predanosti diplomatskoj službi nastavlja sve nas da inspiriše. U znak poštovanja prema njenom neumornom radu i nepokolebljivoj posvećenosti, dijelimo nekoliko fotografija koje bilježe njen značajan doprinos snažnim vezama Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore. Građani mogu doći u Ambasadu 23. i 24. maja tokom radnog vremena da se upišu u knjigu žalosti koja će biti dostavljena porodici ambasadorke Braun", stoji u objavi ambasade.

Su Kej Braun
foto: Ambasada SAD

Ambasadorka Braun se beskompromisno zalagala za neometan rad novinara i nezavisnih medija u periodu kada su oni bili izloženi najvećem progonu i pritiscima.

Braun je rođena 1948. godine. Takođe je bila i otpravnik poslova u Gani. Povukla se iz diplomatske službe 2015. godine i bila je prva Afroamerikanka na toj funkciji.

Bonus video: