Međunarodni dan muzeja u Baru: Radionice i besplatan ulaz u Stari grad

Ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja, „Muzeji za obrazovanje i istraživanje“, želi se istaći njihov značaj kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumijevanje

3145 pregleda 0 komentar(a)
Sa javnog časa u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru, Foto: Privatna arhiva
Sa javnog časa u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru, Foto: Privatna arhiva

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja predstavnice Zavičajnog muzeja u Baru održale su juče javni čas u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi (SEUŠ) Bar, a danas će ulaz za posjetioce muzeja i Starog grada biti besplatan.

Istoričarka umjetnosti, rukovoditeljka Zavičajnog muzeja i nekadašnja direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović prisutnim srednjoškolcima predstavila je razvoj, značaj i interdisciplinarnost muzejske djelatnosti i pri tom ukazala na savremene trendove koji u sebi objedinjuju nove umjetničke prakse i artističke izazove.

Po riječima Miranović, muzejska djelatnost ne reprezentuje samo kulturno-umjetničko nasljeđe, već doprinosi naučnom razvoju, interkulturalizmu, direktno pospješuje kulturni turizam i snaži određene aktivnosti koje su neophodne sveukupnom razvoju jedne zajednice.

Poseban aspekt izlaganja Miranović bio je posvećen Dvorcu kralja Nikole na Topolici i njegovoj prvoj temeljnoj rekonstrukciji. Rukovoditeljka gradskog muzeja uputila je poziv mladima da postanu budući etnolozi, istoričari umjetnosti i teoretičari umjetnosti, konzervatori, dokumentaristi i muzejski pedagozi jer se radi o veoma interesantnim životnim profesijama.

Organizator ove aktivnosti, profesor u SEUŠ Neđeljko Đurović, „Vijestima“ je kazao da je tokom četrdesetpetominutne edukacije u školskoj biblioteci svoje izlaganje o djelatnostima Zavičajnog muzeja u Baru imala i istoričarka Draginja Radonjić.

Kako je istakao, viša kustoskinja barskog muzeja upoznala je prisutne sa njegovom organizacijom i radom odjeljenja za arheologiju, istoriju, etnologiju, istoriju umjetnosti, kao i sa funkcionisanjem kompleksa Stari grad Bar.

Dvadeset učenika bilo je u prilici da odgleda projekciju o svim zbirkama i kolekcijama Zavičajnog muzeja, kao i kratak dokumentarac o Starom Baru. Radonjić je svoju ulogu čuvara muzejskog materijala predstavila kroz faze njegovog prikupljanja, istraživanja, obrade i zaštite, ispričao je Đurović.

„Najveću pažnju privukao je segment koji se odnosio na organizovanje stalnih postavki, tematskih izložbi i multimedijalnih prezentacija. Kao autorka i učesnica brojnih projekata koji promovišu muzejsku djelatnost, kustoskinja Radonjić opisala je i tematiku nekih od aktuelnih istraživačkih, konzervatorskih i izložbenih poduhvata u vezi kulturno-istorijskog nasljeđa našeg grada“, poručio je.

On je podsjetio da je Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava od 1977. godine svakog 18. maja, ustanovio Međunarodni savjet muzeja čije sjedište je u Parizu. Razlog obilježavanja ovog datuma na globalnom nivou, kako je kazao, proizilazi iz okolnosti da muzeji predstavljaju riznice kulture i istorije svih naroda.

Ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja, „Muzeji za obrazovanje i istraživanje“, želi se istaći njihov značaj kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumijevanje, zaključio je.

Iz Kulturnog centra Bar su kazali da će u subotu, 18. maja, Stari grad biti otvoren za posjetioce do 20 časova, a ulaz će biti besplatan.

Kako su istakli, cilj obilježavanja Dana muzeja je podizanje svijesti o značaju muzeja kao sredstva kulturne razmjene, bogaćenja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima.

Bonus video: