Kolašin: Savjet roditelja OŠ "Risto Manojlović" skupio pare za đački kombi

Novac je prikupljan od kraja prošle godine uplatama na žiro-račun, ali i organizovanjem dobrotvornih događaja

4815 pregleda 6 komentar(a)
Novi kombi ispred škole, Foto: Savjet roditelja
Novi kombi ispred škole, Foto: Savjet roditelja

Savjet roditelja Osnovne škole “Risto Manojlović” u Kolašinu uspio je da okonča akciju prikupljanja novca za nedostajući kombi za prevoz učenika. Vozilo je koštalo 27.225 eura, a novac je prikupljan od kraja prošle godine uplatama na žiro-račun, ali i organizovanjem dobrotvornih događaja.

Kombi će, kao su “Vijestima” rekli iz Savjeta, prevoziti učenike iz Lipova, Lipovske Bistrice, Mušovića Rijeke i Blatine. Iz ta četiri sela, kako je ranije saopšteno, ukupno u gradsku osnovnu i srednju školu išlo je oko 30 djece. Ti đaci do sada nijesu imali prevoz, jer kolašinska gradska OŠ ima samo jedan autobus, a s obizirom na razuđenost opštine i udaljenost pojedinih sela nije bilo moguće organizovati da stigne do svih.

Kombi koji je ranije korišćen za đake iz nekoliko sela pokvaren je i neupotrebljiv, a drugi, dobijen kao poklon od škole u Rijeci Crnojevića, nije prošao tehnički pregled. Zbog toga se Savjet roditelja upustio u zahtjevnu akciju prikupljanja novca, koja je trajala mjesecima i prije nekoliko dana završena.

Škola nije imala dugoračnu mogućnosti da plaća privatnike koji bi prevozili učenike, zbog toga što su troškovi prelazili 70 eura dnevno.

Pojedinoj djeci iz Gornjeg Lipova, na primjer, čak i do lokacije do koje je ranije saobraćao školski kombi, trebalo je nekoliko kilometara pješačenja.

Da je organizovanje prevoza učenika veliki izazov, napisala je u nedavnoj informaciji lokalnom parmentu direktorica kolašinske OŠ Nataša Peković.

Taj problem krupniji je zbog činjenice da na prostoru opštine na postoji organizovan javni prevoz. Planom urbane mobilnosti, koji je donesen prije nekoliko godina i važi do sljedeće, bilo je obećano uspostavljanje te vrste prevoza. Međutim, nije napravljen ni korak ka tom cilju, pa je javni prevoz do sada ostao samo dio spiska želja u dokumentu.

“Javni prevoz putnika unutar opštine Kolašin ne postoji već duži niz godina. To predstavlja ogroman izazov za mobilnost, posebno onih koji žive izvan urbanog područja grada… Takođe, ni u gradskom području ne postoji odgovarajuća infrastruktura, poput uređenih autobuskih stajališta ili mjesta za zaustavljanje i parkiranje autobusa”, piše, između ostalog u Planu.

Nepostojanje javnog prevoza do kolašinskih sela, zaključuju u dokumentu, izazov je i iz ugla socijalne jednakosti, “s obzirom na to da u ruralnim područjima uglavnom živi starija populacija, koja često nije u prilici da vozi automobile”. Prema zacrtanim ciljevima iz Plana već je odavno trebalo da bude urađena Studija javnog prevoza. Međutim, do sada nije zvanično saopšteno da li je i započet taj posao.

Do 2023. godine trebalo je bude uspostavljena bar jedna redovna linija javnog gradskog prevoza od grada do ruralnih područja. To je rok i za aktivnosti, koje bi omogućile prilaz međugradskim autobusima u urbano područje Kolašina. Prema Planu, na području grada do 2025. godine trebalo bi da budu uređena po njamanje tri stajališta i parkirališta za javni prevoz.

Bonus video: