CZIP: Pojavilo se i treće meče u Bliznama, prijava protiv vlasnika

"Naročito smo zabrninuti starijim fotografijama mladučeta crnog sjevernoameričkog vuka, koji je definitivno boravio na imanju Miličkovića ranije, a o čijoj se sudbini danas ne zna", navode iz CZIP-a
94 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2017. 12:01h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) podnio je krivičnu prijavu protiv Miljana Miličkovića, vlasnika Prihvatilišta za životinje u Bliznama, i pokrenuo inicijativu za vršnje inspekcijskog nadzora.

Iz CZIP-a je saopšteno da se u ilegalnom prihvatilištu u Bliznama pojavilo treće meče koje je, kako navode, skrivano od inspekcijskih organa.

Kako sumnjaju, nije prijavljeno ni stručnom timu 4 šape (Four Paws) iz Austrije, niti predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji su tog dana prisustvovali preuzimanju dva mečeta.

"Treći mečić pojavio se na društvenim mrežama gotovo istog dana, a o njegovom porijeklu se vlasnici „prihvatilišta“ nijesu oglašavali u medijima, kao što su to revnosno činili sa prva dva. Pa i pored činjenice da su se u prethodnom periodu pravdali neznanjem i velikim brojem ljudi koji su hranili mečiće i igrali se sa njima u svojstvu „volontera“, vlasnici „prihvatilišta“ ponavljaju istu grešku. Umjesto da obezbjede trećem mečetu šansu za povratak u divljinu, a što su pokušali spriječiti i u slučaju prethodna dva, obavijeste nadležne institucije i zatraže stručnu pomoć, krajnje očekivano, pored mečeta nabavljaju i mladunče crnog sjevernoameričkog vuka, te odlučuju da ih koriste kao igračke za posjetioce, za čije nastupe naplaćuju i ulaznice", navode iz CZIP-a.

Oni dodaju da su ubijeđeni da vlasnik prihvatilišta Miljan Miličković nema dobre namjere, "već da isključivo želje za finansijskom dobiti koju ostvaruje prodajom ulaznica, izlažući meče i mladunče vuka ljudima, presuđujući im vječito zatočeništvo i usput kršeći čitav niz zakona i međunarodnih konvencija".

"Naročito smo zabrninuti starijim fotografijama mladučeta crnog sjevernoameričkog vuka, koji je definitivno boravio na imanju Miličkovića ranije, a o čijoj se sudbini danas ne zna, pa se postavlja pravo pitanje, šta će se desiti ovim životinjama kada odrastu i prestanu biti plišane igračke za maženje. Pored toga upitna je etika i profesionalnost vlasnika ovog kvazi prihvatilišta, na šta ukazuje i primjer bojanja ovaca i gusaka iz razonode, a što vrijeđa integritet živih bića, postavlja ih u neadekvatan okvir, šireći pogrešnu sliku prije svega kod djece i ostalih građana, da je ovakvo ponašanje prihvatljivo pa čak i poželjno, a da su zatočene životinje normalan servis znatiželjnim građanima."

Iz CZIP-a dodaju da se ovo prihvatilište našlo i u Izvještaju Koalicije 27, koju čini dvadeset NVO koje prate evropske integracije Crne Gore na polju zaštite prirode, a kao skandalozan primjer nelegalnih aktivnosti.

"Iz svih navedenih razloga očekujemo da nadležne institucije spriječe dalje nezakonito postupanje sa divljim životinjama koje se drže u zatočeništvu, jer je očigledno, bar u konkretnom slučaju, da se uprkos apelima i upozorenjima, negativno utiče na ove jedinke. Nakon ovakvog razvoja situacije, očekujemo da resorna ministarstva, kao i u slučaju prethodna dva mečića, daju zeleno svjetlo za transport trećeg mečeta u Grčku, kao i da se naloži hitna mjera zabrane izlaganja mladunaca posjetiocima privatnog, nelegalnog zoološkog vrta. Ignorisanje ovog problema predstavlja sramotu za pravnu državu, koja se u Evropi, zbog pojedinaca, apostrofira kao nehumana sa izuzetno neprimjerenim i neetičkim odnosom prema životinjama. Upravo iz tog razloga država treba da sankcionira pojedince, a da njihov slučaj posluži kao primjer da za kontinuirano kršenje zakona, u pravnoj državi nema mjesta, pogotovo ne u državi koja je na pragu ulaska u Evropsku uniju", zaključuju iz Centra.

Galerija

Bonus video: