Ustavni sud o mijenjanju odluke za majke: Samo smo ispravili tehnički propust

Izreka odluke nije u suprotnosti sa stavovimac Ustavnog suda sadržanim u obrazloženju, navodi sud
119 pregleda 0 komentar(a)
Dragoljub Drašković, Foto: Savo Prelević
Dragoljub Drašković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2017. 10:19h

Ustavni sud Crne Gore juče je saopštio da je njihova odluka o vezi naknada majkama sa troje djece nesporno zakonita, i da su samo ispravili tehnički propust u njenom pisanju.

Iz suda su reagovali nakon što se sudija Miodrag Iličković javno ogradio od te odluke i javno se odrekao svoje ranije podrške stavu Ustavnog suda da su izmjene Zakona o socijalnoj i dječoj zaštiti neustavne.

“Navedenu odluku Ustavni sud je donio na sjednici od 19. aprila 2017. godine, većinom glasova (šest glasova “za” i jednim glasom “protiv”), i za istu je glasao i sudija Miodrag Iličković. U konkretnom predmetu ocjene ustavnosti odredaba navedenog Zakona, izreka odluke Ustavnog suda nije „prepravljena“, kako se to ističe u javnosti, već je samo ispravljen tehnički propust u dijelu teksta izreke odluke koja je objavljenja na internet stranici Ustavnog suda, nakon održane sjednice,” saopšteno je iz Ustavnog suda.

Oni su naveli da je “prilikom utvrđivanja konačnog teksta odluke koji, saglasno odredbama Poslovnika Ustavnog suda, vrši Redakciona komisija, uočen propust tehničke prirode u dijelu predloga izreke odluke koji se odnosi na prestanak važenja odredaba člana 4 (član 54 b)”.

“Naime, odredbe člana 4 (član 54 a stav 1 i član 54 b stav 1) izmijenjene su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i na taj način prestale da važe stupanjem na snagu tog zakona, tj. 17. januara 2017. godine. S obzirom na to da su navedene odredbe Zakona prestale da važe nakon pokretanja postupka za ocjenu njihove ustavnosti pred ovim sudom, Ustavni sud je njihovu ustavnost mogao cijeniti samo u vrijeme važenja“, navodi se.

Sud navodi da su u obrazloženju njegove odluke integralno sadržani razlozi za neustavnost odredaba člana 54a i 54b, s tim što je Ustavni sud ukinuo važeće odredbe Zakona (stav I izreke), a one koje su prestale da važe je cijenio u vrijeme važenja.

“Odluka Ustavnog suda je donijeta u skladu s Ustavom, Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda, izreka odluke nije “prepravljana” ni mijenjana u materijalnom (sadržinskom) smislu, niti je izreka odluke u suprotnosti sa stavovima Ustavnog suda sadržanim u obrazloženju”, tvrde iz Ustavnog suda.

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović prije dva dana je ponovio optužbe da je odluka falskifikovana i pozvao sudije koje su učestvovale u tome da podnesu ostavku zbog sramoćenja institucije.

Funkcioner SDP-a Džavid Šabović zatražiio je juče hitno razjašnjenje situacije koja je nastala nakon izmjene odluke Ustavnog suda o odredbama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su proglašene neustavnim nadoknade.

Bonus video: