Bisel: Djeca sa smetnjama u razvoju treba da ostanu u porodici

Direktorka Bisel je saopštila da su neka istraživanja pokazala da roditelji djece sa smetnjama u razvoju nekad ne znaju šta da rade, ili su frustrirani
0 komentar(a)
Dijete sa smetnjom u razvoju, Foto: Shutterstock
Dijete sa smetnjom u razvoju, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2017. 13:33h

Zemlje u okviru Globalnog partnerstva za zaustavljanje nasilja nad djecom, čiji će Crna Gora uskoro postati član, dijele iskustva u toj oblasti, kazala je direktorka Suzan Bisel, objašnjavajući da roditelji mogu da odaberu model koji odgovara njihovim potrebama.

Ona je navela da, u okviru Globalnog partnerstva, pomažu zemljama da dijele zajedničke zajednička iskustva i izazove.

“Ipak, mi ne prenosimo bukvalno programe, ne tražimo od neke države da uradi isto što je uradila neka druga, već da pogledaju principe programa i vide šta je relevantno za usvajanje u njihovoj zemlji”, rekla je Bisel u intervjuu za agenciju MINA.

Ona je ocijenila da je u Crnoj Gori odrađen impresivan posao u prethodne tri godine u prevenciji institucionalizacije djece sa nekom vrstom smetnji u razvoju.

“Ona treba da ostanu u porodicama, a socijalni radnici da im pomažu u tome kako da rade sa tom djecom i odgajaju ih napravi način”, rekla je Bisel.

Ona je saopštila da su neka istraživanja pokazala da roditelji djece sa smetnjama u razvoju nekad ne znaju šta da rade, ili su frustrirani.

“To su sve situacije gdje treninzi i neke intervencije mogu da pomognu roditeljima da odgajaju djecu na pravi način”, kazala je ona.

Bisel je objasnila da pozitivno roditeljstvo podrazumijeva i isključivanje tjelesnog kažnjavanja u školama, koje i dalje postoji u nekim državama.

Kako je rekla, mnogo je modela iz drugih država koji se mogu prenijeti u zemlje poput Crne Gore - treninzi u malim grupama gdje roditelji i staratelji dolaze zajedno, posjete kućama gdje socijalni radnici ili sestre rade sa mladim roditeljima i onlajn treninzi roditelja.

“Ono što je veoma bitno je da roditelji mogu da odaberu model koji odgovara njihovim potrebama”, dodala je Bisel.

Ona je ukazala da je brzi način život doveo do toga da roditelji, nakon stresnog dana, često dođu frustrirani kući.

"Mislim da se svi možemo identifikovati sa tom frustracijom. Popijte kafu, duboko udahnite i onda nastavite”, navela je Bisel, objašnjavajući da je se to uči u okviru treninga pozitivnog roditeljstva.

Kako je kazala, pozitivno roditeljstvo znači roditeljstvo bez nasilja u bilo kom smislu.

“Ne treba se odmah ljutiti na dijete, pokušavaš da ga odvratiš ako nešto radi pogrešno, treba razgovarati sa njim i objasniti mu o čemu se radi”, dodala je Bisel.

Govoreći o tome da li dijete usvaja obrazac ponašanja roditelja, Bisel je saopštila da postoji povezanost, ali da ne mora da znači da će svako dijete koje je bilo izloženopodignuto u nasilju, postati nasilnik kao odrasla osoba.

“Uz adekvatnu podršku, današnji roditelji koji su kao djeca bili izloženi nasilju mogu drugačije i bolje postupati sa svojom djecom”, zaključila je Bisel.

Bonus video: