Hrapović: Prošle godine 21.422 građana dobrovoljno dalo krv

Hrapović je dobrovoljnim davaocima krvi čestitao njihov dan i zahvalio im na humanosti i solidarnosti koju iskazuju prema onima kojima je ta dragocjena tečnost potrebna
112 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2017. 11:31h

U Crnoj Gori se u prošloj godini 21.422 građana prijavilo da dobrovoljno da krv, a prikupljeno je ukupno 17.433 jedinica, čime je ostvaren nivo davalaštva od 2,81 odsto, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, obilježio 11. maj - Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz CKCG, Ministarstvo zdravlja je danas, 18-u godinu za redom, dodijelilo priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, a priznanja je uručio Hrapović.

„U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Zdravko Sijerković Zdravko iz Kotora, za 180 davanja, Vukota Jašović, iz Podgorice (150), Ranko Begović, iz Baošića (138), Danilo Đurović, iz Kotora (128), Savo Vučetić, iz Berana (107), Šefćet Cikotić, iz Berana (104) i Vojislav Filipović Vojislav, iz Herceg Novog (102) davanja krvi", precizira se u saopštenju.

Najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini je bilo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Plav.

Navodi se da je su profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa, priznanja dobili transfuziolog iz Zavoda za transfuziju krvi Podgorica Nela Eraković, transfuzer iz Zavoda za transfuziju krvi Podgorica Milovan Kavarić.

Saopšteno je da je za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađen Maksim Janičić, iz Podgorice.

Hrapović je dobrovoljnim davaocima krvi čestitao njihov dan i zahvalio im na humanosti i solidarnosti koju iskazuju prema onima kojima je ta dragocjena tečnost potrebna.

On je podsjetio na rezultate ostvarene u toj oblasti u prethodnoj godini.

„U Crnoj Gori se u 2016. godini 21.422 građana prijavilo da dobrovoljno da krv, a prikupljeno je ukupno 17.433 jedinica krvi, čime je ostvaren nivo davalaštva od 2,81 odsto“, naveo je Hraopo9vić.

On je precizirao da su od 17.433 prikupljene jedinice krvi, 10.165 ili 58 odsto namjenske donacije iz redova porodičnih davaoca, a 7.268 ili 42 odsto dobrovoljne, nenamjenske donacije dobrovoljnih davaoca krvi.

"Ovi podaci ukazuju na neophodnost daljeg planskog i kontinuiranog sprovođenja vaspitno-motivacionog rada i edukacije stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi u cilju postizanja preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno dostizanje evrospkog prosjeka broja davanja koji se kreće od četiri do pet odsto", ocijenio je dr Hrapović. Na dostizanju tih ciljeva, kako je rekao, posebno je značajna uloga Ministarstva zdravlja i resornih organa, Zavoda za transfuziju krvi i CKCG.

Potpredsjednik CKCG, Besim Kadić, naglasio je da je dobrovoljno davalaštvo krvi djelatnost od opšteg društvenog značaja i da predstavlja humanitarno-socijalnu aktivnost.

Prema njegovim riječima, kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdijevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbjednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje.

"Zato je i broj davalaca krvi od opšteg društvenog značaja, pa je obezbjeđivanje dovoljne količine ove dragocjene tečnosti za svaku zemlju njeno nacionalno bogatstvo", naveo je Kadić.

Kako je najavljeno, prioriteti CKCG u narednom periodu su bolja informisanost stanovništva o potrebi za davanjem krv i podizanje nivoa svijesti najšire populacije, posebno mladih.

Bonus video: