Sudžuk i budimska pali na kontroli

Nemanja Knežević (“Zlatiborac”) rekao je da nijesu imali probleme sa suhomesnatim proizvodima i pritužbi potrošača na kvalitet
247 pregleda 5 komentar(a)
Mirjana Drašković
Mirjana Drašković
Ažurirano: 11.05.2017. 05:39h

Veterinarska inspekcija utvrdila je krajem aprila da su suhomesnate prerađevine, sudžuk i budimska kobasica, srbijanskog proizvođača “Zlatiborac”, neispravne i naložila njihovo unuštavanje ili vraćanje isporučiocu.

“U jednoj pošiljci proizvodjača "Zlatiborac" Srbija , za uvoznika "EXPO Commerce", doo Kotor, u dva proizvoda ( sudžuk i budimska kobasica ) nađene su nedozvoljene boje, zbog čega će ti proizvodi biti vraćeni ino isporučiocu ili uništeni”, saopštila je “Vijestima” glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković.

Direktor razvoja i marketinga “Zlatiborca” Nemanja Knežević rekao je da je vrijednost uvezene robe 750 eura i da ona nije puštena u promet. On tvrdi da do sada nije bilo nikakvih problema sa njihovim “tradicionalnim suhomesnatim proizvodima, kao ni pritužbi potrošača na kvalitet samih proizvoda”.

“Prilikom uvoza roba se redovno uzorkuje i šalje na analize. Istina je da prilikom posljednjeg uvoza dva artikla nisu odgovarala kriterijumima za puštanje u promet i ti artikli, naravno, nisu stavljeni u promet. Po prispijeću rezultata analiza, zahtijevali smo da nam se predmetni artikli vrate radi daljih super analiza”,objasnio je Knežević “Vijestima”.

Inspektorka Mirjana Drašković poručila je da će oni pojačati kontrole u unutrašnjem prometu. “U situacijama kada se nađe neispravan proizvod, uzorkuje se 10 sljedećih pošiljki proizvođača za čiji proizvod je utvrđeno da je nebezbjedan”, objasnila je.

Sudžuk i budmska, kako je utvrdio Centar za ekotoksikološa istraživanja sadrže boju E 124, koja nije dozvoljena.

Draškovićeva je rekla da su inspektori započeli kontrole u svim objektima u kojima se vrši promet mesa na malo, kao i kontrole u predsezoni. “Izvršeno je 93 kontrola u mesarskim radnjama i sektorima mesa. Donijeto je 10 rješenja sa rokovima za otklanjanje nepravilnosti, jedno o zabrani prometa mesa i prerađevina zbog nedostatka infrastrukturnih uslova za tu djelatnost, 12 ukaza za nedostatke koje treba ukloniti u roku od nedjelju dana”, navela je ona.

Bonus video: