Štajnaker i Nišani počasni građani?

Bujar Nišani je predsjednik Albanije
7 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2017. 06:40h

Bivša ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker mogla bi sjutra postati počasna građanka Ulcinja, pošto je predlog te odluke uvršten na dnevni red Skupštine.

Odbornici će se izjasniti i da li će počasni građanin Ulcinja postati i predsjednik Albanije Bujar Nišani, iako ta inicijativa do sada nije bila poznata javnosti.

Inicijativu za imenovanje Štajnakerove podnio je ulcinjski SDP prošle godine.

“Jer je ona od početka svog amabasadorskog mandata u Crnoj Gori pokazala, ne samo veliko interesovanje i poseban odnos prema prirodnim ljepotama i ekonomskim potenijalima Ulcinja, već i veliku spremnost da se aktivno uključi i pomogne u rješavanju mnogobrojnih problema grada. Njeni česti dolasci u Ulcinj, ne samo oni zvanični veći i neformalne, privatne posjete, doprinjeli su da su je Ulcinjani počeli osjećati svojom sugrađankom. Trebalo bi puno prostora i vremena da se navedu svi razlozi zašto gospođa Štajnaker zalužuje da postane počasni građanin Ulcinja. Ali za ovu priliku dovoljan je i samo jedan - njen nemjerljiv doprinos u borbi za obnovu i zaštitu prostora ulcinjske Solane”, piše u obrazloženju.

“Vijesti” su ranije objavile da je skupštinki odbor za izbor i imenovanje odložio odluku o proglašenju Štajnaker za počasnu građanku zbog tehničkih detalja, odnosno zbog neophodne izmjene statuta Skupštine.

Predsjednik ulcinjskog SDP-a Skender Elezagić kazao je tada “da je očigledno da se iza scene pokušava opstruirati ideja i odugovlačenjem u nedogled spriječiti donošenje odluke“.

“Nama je potpuno jasno da je gospođa Štajnaker, svojom borbom za solanu, nekim uticajnim pojedincima iz samog vrha DPS-a poremetila namjere da ovaj prostor iskoriste za ostvarivanje višemilionske zarade, bez obzira na ekološke posljedice i da njima, svakako ideja da se ona za to nagradi titulom počasnog građankom Ulcinja, ni najmanje ne odgovara”.

Prije imenovanja Štajnaker i Nišanija za počasne građane Ulcinja, na dnevnom redu naći se i izmjene Statuta.

Bonus video: