Kamp će "pojesti” još par miliona eura

Investicija u Kamp Zlatica planirana je i u godini u kojoj je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić zaustavio isplatu varijabila objašnjavajući da to čini zbog ograničenih finansijskih sredstava...
457 pregleda 23 komentar(a)
specijalci, Foto: Filip Roganović
specijalci, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.02.2017. 14:35h

Dok tužilaštvo ispituje da li je država brutalno pokradena kupoprodajom Kampa Zlatica, Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da uloži nekoliko miliona za izgradnju novog objekta za elitne policijske jedinice.

“Vijestima” je iz Specijalnog državnog tužilaštva Milivoja Katnića potvrđeno da još istražuju da li je bilo malverzacija kada je država odlučila da proda pa onda na svoju štetu ponovo otkupi tu imovinu u podgoričkom predgrađu.

Istovremeno, iz MUP-a je novinaru rečeno da će se na toj lokaciji definitivno graditi sjedište za Specijalnu antiterorističku (SAJ) i Posebnu jedinicu policije (PJP).

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na kolegijumu Uprave policije pred kraj prošle godine obećao je specijalcima da će uložiti 4.000.000 eura u rekonstrukciju sjedišta elitnih policijskih jedinica.

Prema saznanjima “Vijesti”, policajci su tada od Nuhodžića tražili da im obezbijedi nove smještajne objekte, jer su im sadašnji u katastrofalnom stanju.

Ministar policije je “Vijestima” odgovorio da su kapitalnim budžetom Direkcije javnih radova za 2017. obuhvaćena četiri projekta koja se odnose na MUP.

Kazao je da je jedan od tih projekata izgradnja kompleksa smještajnih objekata SAJ-a i PJP.

“Imajući u vidu loše uslove u Kampu, dotrajalost objekata i infrastrukture, neadekvatno održavanje i nedovoljno ulaganje, kao i probleme sa elektronapajanjem i dovodima za grijanje, procijenjeno je da rekonstrukcija objekata u Kampu na Zlatici ne bi bila dobro rješenje, već da je neophodno krenuti u projekat izgradnje novih objekata na postojećoj lokaciji. Dakle, projekat Kampa na Zlatici ne odnosi se na rekonstrukciju već na izgradnju novog kompleksa smještajnih objekata za SAJ i PJP”, kazao je Nuhodžić.

Objasnio je da će se zbog kompleksnosti, projekat realizovati u nekoliko faza i trajati nekoliko godina.

“Jer je prije otpočinjanja radova na izgradnji prethodno potrebno pristupiti pripremnim radovima - raščišćavanju terena i rušenju postojećih objekata. Dakle, riječ je o višefaznom projektu koji će trajati nekoliko narednih godina, a procjene su da će za rušenje postojećih objekata, izgradnju smještajnog bloka prizemlja, koji obuhvata ulazni hol, recepciju, prostor za dnevni boravak, restoran sa 100 mjesta, kuhinju, vešeraj, tehničke prostorije i prateći sadržaj, kao i smještajni blok sa 115 ležajeva, administrativni blok, natkriveni parking prostor sa heliodromom, taktičke kuće, magacinski prostor, uređenje terena, te infrastrukturne priključke, biti utrošeno oko 3,8 miliona eura”, rekao je Nuhodžić.

Kazao je da će u 2017. godini u te svrhe potrošiti 100.000 eura: “Budžetom Direkcije javnih radova predviđena su sredstva u iznosu od 100.000 eura za završetak izrade i revizije projektne dokumentacije i početak izvođenja radova na izgradnji objekata iz kompleksa SAJ i PJP na Zlatici”.

Odluka o ulaganju u rekonstrukciju kampa stiže dvije godine nakon što su čelnici MUP-a planirali da sjedište elitnih policijskih jedinica presele u Danilovgrad za oko 1.500.000 eura.

Tada je u opticaju bilo da novo sjedište crnogorskih specijalaca bude u krugu danilovgradske kasarne “Milovan Šaranović”.

U tom objektu specijaci odavno vježbaju gađanje i često izvode i pokazne vježbe.

Kamp na Zlatici je nekoliko godina prije toga, zajedno sa drugim lokacijama, Vlada prodala za gotovo duplo manje novca

Kamp Zlatica u koji MUP planira da uloži bar četiri miliona eura, Vlada je kupila u avgustu 2011. od UTIP-a Crna Gora, vlasnika Žarka Burica, za 8,4 miliona eura.

Kamp na Zlatici je nekoliko godina prije toga, zajedno sa drugim lokacijama, Vlada prodala za gotovo duplo manje novca.

Rekonstrukciju kampa ranije je najavio i bivši ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, koji je u policijskom časopisu Dokument najavio da planirana izgradnja smještajnog objekta obuhvata četiti faze i da vrijedi oko šest miliona eura.

Predstavnici SAJ-a i PJP-a su se prije dvije godine obraćali menadžmentu MUP-a i UP-a, tvrdeći da su sve prostorije u kampu Zlatica u veoma lošem stanju.

“Vijestima” je iz MUP-a ranije rečeno da su konstatovali da su sve prostorije u kampu Zlatica u veoma lošem stanju, najviše zbog dotrajalosti samog objekta, neadekvatnog održavanja...

Da su česti ispadi objekta sa elektronapajanja, da dolazi do kvara elektroinstalacija, dovoda za grijanje, što znatno otežava rad službenika u ovim prostorijama.

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora odbio je prije nekoliko mjeseci da izda MUP-u urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju objekata na Zlatici.

Lokacija im ne valja, ali ulažu milione

Krajem 2014. godine “Vijestima” je iz MUP-a saopšteno da je formirana stručna komisija, čija je analiza pokazala da objekta na Zlatici nije pogodan za trajni smještaj SAJ-a i PJP-a.

“Postojeće okruženje i neposredna blizina stambenih objekata onemogućavaju izvođenje specifičnih obuka koje ovi službenici moraju da imaju”, kazali su tada iz MUP-a.

Tada je rečeno da su zatražena sredstva i saglasnost za izradu projektne dokumentacije za objekat u kojem će trajno biti smješteni pripadnici PJP i SAJ-a, kao i saglasnost sa izgradnju smještajnih kapaciteta na novoj lokaciji u skladu sa standardima. “Gruba procjena je da bi to koštalo oko 1,5 miliona eura. Projektom će biti definisana sredstva za izgradnju koja će biti planirana 2016. godine”, kazali su iz MUP-a.

Uprkos tome, godinu potom iz te institucije zvanično saopštavaju da će Kamp koji će koristiti SAJ i PJP i dalje biti na Zlatici, ali da će objekti u kojima će boraviti, obavljati radne zadatke i obuke biti novi, moderni i urađeni u skladu sa iskazanim potrebama te dvije elitne jedinice.

“Direkcija javnih radova uradila je idejno arhitektonsko rješenje. Njime je planirana izgradnja smještajnog objekta na postojećoj lokaciji, koja obuhvata četiti faze, ukupne vrijednosti oko šest miliona eura”, pisalo je krajem 2015. u policijskom časopisu Dokument.

Piše da je u prvoj fazi planirano rušenje postojećeh objekta i izgradnja ulaznog hola, recepcije,dnevnog boravka, restorana, vešeraja, smještajnog bloka...

Tri hotela uzeo za 4,7 miliona pa Kamp državi vratio za 8 miliona

U Specijalnom državnom tužilaštvu predmet Kamp Zlatica još je u fazi izviđaja, rečeno je “Vijestima” u toj instituciji.

Bivši ministar policije Raško Konjević nedugo nakon dolaska na funkciju, kritikovao je odluku o kupovini kampa na Zlatici i prozvao tužilaštvo što nijesu procesuirali odgovorne u tom slučaju.

Vlada je kamp na Zlatici kupila u avgustu 2011. od preduzeća biznismena Žarka Burića.

Tada je direktor policije bio Veselin Veljović, ministar policije Ivan Brajović, premijer Igor Lukšić, a vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić.

U februaru 2012. Lukšić je tu investiciju ocijenio opravdanom i racionalnom.

Samo pet godina prije “opravdane” investicije, Burićeva kompanija Normal Tours kupila je od Vlade 51,36 odsto akcijskog kapitala Ugostiteljsko turističkog preduzeća (UTIP).

U tom paketu, oni su osim motela i zemljišta na Zlatici dobili i hotele “Crna Gora” i “Ljubović”, sve za 4.760.000 eura.

Normal se tada obavezao da investira 17.300.000 eura u hotele “Ljubović” i “Crna Gora”.

Prašina oko kupovine kampa, u kojem su elitne jedinice policije još od 1998. podigla se u decembru 2013.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović tada je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost ocijenio da je taj posao bio vrlo problematičan, a Konjević se saglasio sa njim, ističući da je tužilaštvo prava adresa za to pitanje.

“Zaista ne znam zašto tužilac nije procesuirao taj slučaj, to je pitanje za njih. Dati 8,4 miliona za taj prostor. Mislim da je to bila pogrešna odluka Vlade i da tužilac treba da se pozabavi njome jer je neracionalna, neekonomična i nesvrsishodna”, rekao je Konjević tada.

Kupovina kampa bila je tema i kontrolnog saslušanja skupštinskog Odbora za antikorupciju pretposljednjeg dana 2013.

Bonus video: