Joanikije: Ime Božje i Svetog Save protjerani iz škola, ali ne i iz narodne duše

Eparhija budimljansko–nikšićka je svetosavske svečanosti obnovila prije 18.godina
173 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2017. 09:00h

U Nikšiću je, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke, Crkvene opštine Nikšić i Golijskog sabora kulture, u zgradi Nikšićkog pozorišta održana Svetosavska akademija.

Akademiju je blagoslovio episkop budimljansko nikšićki Joanikije koji je kazao da je Sveti Sava, koji je bio "prvi arhiepiskop srpski, osnivač, utemeljivač, organizator i prvoprestolnik srpske crkve, prosvetitelj, književnik, diplomata i prije svega svetitelj Božiji, vječito prisutan u našoj istoriji".

"On je vječiti pokretač svih naših stremljenja ka Bogu, ka nebu, pokretač duhovnih darova, pa u tom smislu i ovdje sabrani u ime Božije i u čast i spomen Svetog Save proslavljamo svetitelja koji je svojim životom, svojim zavještanjima i svojim molitvenim zastupništvom među nama", kazao je Joanikije.

Istakao je da iako u Crnoj Gori ne postoji vjeronauka, i iako su "ime Božje i Svetog Save protjerani iz naših škola nije iz narodne duše".

"Imamo jedan nevjerovatan fenomen da se Sveti Sava proslavlja i duže i svečanije u Crnoj Gori nego igdje u cijelom srpstvu. Riječ Božija i spomen svetih ne da se ni svezati ni protjerati", poručio je episkop.

Svečanu svetosavsku besjedu održao je pjesnik Zoran Kostić koji je govorio o Svetom Savi.

"Sa Savom počinje naše duboko nacionalno samosaznanje – hrišćansko i pravoslavno. Jedan je od najzaslužnijih što i danas žive srpski jezik i ćirilica. Ondje gdje se nije jezik ugasio i pismo presahlo tu smo svoji na svome, narod u svojoj državi. Duh svetosavlja drži nas u budnosti uvijek spreman da nam svijetli put do pregalaštva", kazao je Kostić.

U program Akademije učestvovali su crkveni horovi iz Nikšića, "Sv. novomučenik Stanko" i "Prepodobna mati Angelina", kojima rukovode profesorice Lenka Durutović i Ana Bojić, guslar Goran Perović–Cuca, etno grupa "Džanum" i đaci obnovljene Bogoslovije iz Prizrena koji su pozdravljeni velikim aplauzom.

Eparhija budimljansko–nikšićka je svetosavske svečanosti obnovila prije 18.godina.

Galerija

Bonus video: