navigacija Naslovnica Premium

BUDVA TRAŽI DA SE ISPITA RJEŠENJE ZA RIZORT MILOČER

1.9.2017 20:32

Država zbog Statisa prekršila zakon?

Zakupcu kompleksa Miločer - Sveti Stefan omogućeno da izgradi novi hotel “Kraljičina plaža“ i apartmane...

Država zbog Statisa prekršila zakon? Statis zakupac atraktivnog dijela obale: Kraljičina i Kraljeva plaža
Foto: Vuk Lajović Autor: Vuk Lajović

Budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine urgentno je zatražio da nadležni provjere da li je urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta Miločer urađeno u skladu sa Zakonom.

U urgentnom zahtjevu Uprave za inspekcijske poslove da Inspekcija za urbanizam izvrši kontrolu, v.d. sekretara Nikola Plamenac ističe da je prilikom izrade planskog dokumenta za rizort grčkog biznismena Petrosa Statisa prekršen Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekta.

“Članom 60a Zakona... predviđeno je da Vlada, odnosno izvršni organ lokalne samouprave, za objekte od opšteg interesa može odrediti lokaciju u skladu sa smjernicama iz planova šire teritorijalne cjeline. Budući da predmetnim konkursnim rješenjem predviđena izgradnja, između ostalog, smještajnih jedinica, vila, poslovnih objekata, smatramo da se ne radi o objektima od opšteg interesa, te za njih nije bilo moguće odrediti u skladu sa ovim članom Zakona“, piše u dopisu u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Petros Statis Statis 

Plamenac navodi da se lokacija predviđena za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja rizorta Miločer dijelom nalazi u zahvatu DUP-a „Pržno Podličak“, a kao dokaz je dostavio izvod iz tok dokumenta sa tekstulanim tumačenjem.

“Želim da skrenem pažnju da prilikom kontrole cijenite i navod da predmet konkursa nijesu bile katastarske parcele 1926 i 1904 KO Sveti Stefan koje predstavljaju put i tekuće vode na kojima pravo raspolaganja ima Opština Budva i preduzeća čiji je ona osnivač, a tretirane su urbanističko-tehničkim uslovima izdatim od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT)“.

Na osnovu programskog zadatka, Ministarstvo na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović početkom juna 2015. raspisalo je konkurs za izradu idejnog rješenja rizorta Miločer.

Nije dodijeljana prva, već dvije druge nagrade - birou ”Elastic Arhitekts” iz Atine za hotel ”Kraljičina plaža” i autorskom timu iz Beograda za projekte vila, apartmana. Programskim zadatkom, na ukupno 35 hektara predviđena ukupna bruto građevinska površina od 47.249 kvadrata, postojećih i novoizgrađenih objekata.

Time je Statisovoj kompniji “Adritic properties”, zakupca elitnog kompleksa Miločer - Sveti Stefan, omogućeno da na mjestu starog izgradi novi, višestruko veći hotel “Kraljičina plaža“, sa 60 soba ukupne bruto građevinske površine 22.000 kvadrata.

Uz hotel je predviđena gradnja i depadansa, sa 66 luksuznih stanova za tržište.

Predviđena je i rekonstrukcija i višestruka dogradnja pet postojećih kamenih vila u Miločerskom parku i izgradnja 12 apartmana za tražište naspram Svetog Stefana, rekonstrukcijom postojećih divljih građevina.

MORT je izdao dozvolu za rušenje hotela „Kraljičina plaža“, a procedura izdavanja građevinske dozvole je u toku.

“Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” i Hotela „Kraljičina plaža”, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera”, odnosno HTP “Miločer”.

Skupština Crne Gore lani je aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela „Sveti Stefan”, “Kraljičina plaža” i “Vile Miločer” sa 30 na 42 godine. Zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja apartmana, izdato je na 90 godina.

Opština bi da sačuva Miločerski park, ali je Skupština odavno bez kvoruma 

Opština Budva namjerava da preduzme sve mjere u cilju očuvanja Miločerskog parka kao javnog dobra i u tom smislu se protivi izdavanju odobrenju za gradnju novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata.

To je navedno u Odluci o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, koja se prije tri dana našla u budvanskoj Skupštini, ali sjednica nije održana zbog nedostatka  kvoruma .

U lokalnoj vlasti tvrde da imaju namjeru da stanu na put namjeri MORT-a da se Statisu izda građevinska dozvola za gradnju novih i dogradnju postojećih kapaciteta u Miločerskom parku.

Opština namjerava da od MORT-a zatraži da bude stranka u postupku prilikom izdavanja građevinske dozvole.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Leso 1 godinu i 2 mjeseca
    Crna gora, drzava na rasprodaji. Zao mi je sto ta Crna Gora rasprodaje, ono sto je nekada bila Boka, mada se racuna danas Boka na ove tri opstine. Bijeda.
    • 0
    • 0