navigacija Naslovnica Premium

GRUPA BIVŠI RADNIKA PRIMORKE ODGOVORILA:

1.2.2016 15:30

Đukanoviću, ko te laže da pogoni rade

Premijer Milo Đukanović u Skupštini kazao da su Melgonija Primorci dali četiri miliona eura po zakonu i za radnike

Đukanoviću, ko te laže da pogoni rade Novac im je isplaćen od druge pomoći države: Sa protesta radnika Primorke iz 2008. godine
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Goran Kapor

Grupa radnika nekadašnje Primorke iz Bara pozvala je juče premijera Mila Đukanovića da “obiđe pogone ove fabrike za koje on tvrdi da još rade i da se obrće dio sredstava od onih 'famoznih' četiri miliona koje je Vlada garantovala za podsticaj ovog preduzeća”.

Radnici navode da je prije nekoliko dana na zasjedanju Skupštine o povjerenju Vladi bila i polemika u vezi sa četiri miliona eura koje je Vlada garantovala firmi Melgonija Primorka za podsticaj preduzeća i regulisanje socijalnog programa kao i drugh obaveza prema radnicima. Premijer Đukanović je tada izjavio da je novac podijeljen u zakonskim okvirima i da je ta priča za njega završena.

“On je, takođe, naveo, da su radnici namireni i da se dio sredstava obrće u pogonima koji rade. Istu priču je imao i ministar Igor Lukšić. U njihovu odbranu pojavio se bivši stečajni upravnik bivše AD Primorke Žarko Ostojić, koji je vaskrsnuo u ovoj priči plašeći se za sebe, pa proziva predstavnike radnika Primorke da iznose neistine. On se pojavljuje u priči koja nema veze sa njim. Ostojić pokušava da podmetne i zamijeni priču sa finansijskom pomoći od Ministarstva finansija koju je dala AD Primorci 2009 godine u iznosu od 909.450 eura za priču o garanciji Vlade od 2010. godine koju je dala Melgonija Primorci”, naveli su bivši radnici u reagovanju.

U saopštenju radnika Dževdeta Begzića, Dragana Rondovića, Mija Sjekloće, Danice Kontić, Gojka Boškovića, Dragice Dragović i Draga Maljevića, navodi se da se na ovaj način žele zataškati malverzacije od četiri miliona koje je Vlada „častila“ čovjeka koji je tada bio na čelu Melgonia Primorka, a sada “sa trenutnim boravkom u Spužu”.

Milo Đukanović Kazao da su izgubljena 4 miliona završena priča: Đukanović,

“Ostojić želi da zataška priču kako o nestanku onih 4 miliona tako i o sredstvima koje je Vlada njemu dala. Naime, tačno je da je u vrijeme stečajnog postupka AD Primorka, Ministarstvo finansija prijavilo potraživanje od 3.031.495,28 eura (krediti kod Montenegro banke, Ino dug, krediti iz budžeta i krediti iz republičke i savezne rezerve). Tada su ukupna potraživanja razvrstana u grupu obezbijeđenih, po osnovu svojine Vlade na pogon fabrike za proizvodnju sokova. Radnici su od Ministarstva finansija tražili 30% od ukupnih sredstava na ime socijalne pomoći koje su im i odobrene 10. 04. 2009. godine pod brojem odobrenja 07-2688-1. Izdvojen je iznos od 909.450 eura”, navode radnici.

Za tu podjelu je, kako su kazali, bio zadužen Ostojić a tvrde da su novac dobili i oni koji nisu bili radnici AD Primorka kao i neki penzioneri. Radnici su dobili od 1.000 do 4.400 eura i to ne kao otpremnina. Potpisnici reagovanja navode da Ostojić sa ovim novcem želio da zavara trag „ona famozna 4 miliona”.

Radnici navode da je Ostojić protivzakonito imenovan za stečajnog upravnika u ovom nekada moćnom preduzeću, čija je imovina njegovim dolaskom procijenjena preko 12 miliona.

“Njegovim dolaskom AD Primorka doživljava sunovrat kroz devastaciju svih pogona sem Pekare koji su pretopljeni u Nikšićkoj željezari. Moraće da objasni što je sa objektima AD Primorke koji su bili procijenjeni na oko 5,3 miliona eura. Takođe, gdje je 3,9 miliona koje je AD Primorka dobila kao razlučni povjerilac sa Beogradskom Uljaricom. To potraživanje je bilo isključivo potraživanje Vlade. Koliko je vraćeno maslinovog ulja pomeljarima..., šta je sa akcijama pojedinih radnika i mnogo toga što odgovora nemamo”, naveli su radnici.

Oni potvrđuju da su radnici Dževdet Begzić, Dragan Rondović i još 17 drugih izgubili spor, ali da nije svemu kraj.

“Sporove jesmo izgubili, ali ne zbog Ostojićeve nevinosti, već zato što je stečaj AD Primorka vodila jedna organizovana grupa koju su činili - Ostojić, stečajne sudije, tužioci na čelu sa bivšim predsjednikom privrednog suda i njihovi pomagači. Njihova krivica, koja nije mala i koja je imala posljedice jedino za radnike ovog preduzeća, neće ostati nedokazana”, navedeno je u saopštenju uz očekivanje da krivci ne mogu vječno biti zaštićeni.

Četiri  miliona data Melgoniji, zašto se Ostojić javlja

Ostojić je, kako navode radnici, stečaj u AD Primorci Bar otvorio 15. septembra 2008. godine, a stečajni postupak je okončan 1. maja 2009. godine.

“Vlada je tek nakon njegovog odlaska, tačnije 10. juna 2010. godine odobrila pomenutu garanciju od  četiri   miliona  drugom privrednom subjektu, odnosno Melgonia Primorci, tako da ne vide razlog što se Ostojić pronašao u ovoj priči. Da li svi oni hoće da zavaraju javnost da su sredstva iskorišćena onako kako je premijer naveo 'u zakonskim okvirima'”, naveli su radnici.

Oni su zbog toga pozvali premijera da dođe i obiđe pogone za koje tvrdi da rade, iako se iz njih mašine ne čuju od 2006. godine, osim pogona Pekare na koju je katanac stavljen prije dvije godine.

“Sa sobom neka povede i Ostojića da mu pokaže put do tih pogona, a mi smo spremni da platimo sve putne troškove”, naveli su u saopštenju bivši radnici barske Primorke.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 9

 • buldozer1 2 godine i 9 mjeseci
  A vi mislili da Milo neznaven i da nezna dali ista od Primorke radi i kome je dao pare. Pa on je najveci folirant kojeg CG zna. Ima li iko da navede jednu istinu koju je covjek izrekao za ovog vladanja da cvrsto stoji iza nje, da u neko vrijeme ne promjeni to sto je rekao.
  • 5
  • 0
 • DACH 2 godine i 9 mjeseci
  E zamislite kad je Tvrtko B biznismen!Kakav je on biznismen, takva nam je država! Iza svega toga stoji Vesko B, pogotovo iza Tvrtkove "ljepše polovine"!
  ( 1 )
  • 4
  • 0
  HigsovBozon1 1.2.2016 17:46
  Upisali su se neki i prije Veska...
  • 4
  • 0
 • HigsovBozon1 2 godine i 9 mjeseci
  Upisali su se neki i prije Veska...
  • 4
  • 0