navigacija Naslovnica Premium

SMATRA DA JE NEZAKONITO SMIJENJEN

13.2.2018 08:05

Đurišić tuži Vladu zbog smjene u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo

Đurišić tvrdi da nije dolazio na sjednice jer nije dobijao materijal, kao i da su telefonom tražili da glasa o izvještaju koji nije dobio

Đurišić tuži Vladu zbog smjene u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Tvrdi da nije želio da učestvuje u nezakonitom glasanju: Đurišić
Foto: Vesko Belojević Autor: Goran Kapor

Donedavni član Agencije za civilno vazduhoplovstvo i bivši dugogodišnji direktor Montenegro erlajnsa Zoran Đurišić podnio je tužbu protiv Vlade Upravnom sudu zbog, kako smatra, nezakonite smjene u odboru Agencije. Tužbom se traži poništenje rješenja, odnosno vraćanje Đurišića na posao. 

Vlada je 11. januara razrješila cio Savjet ove Agencije, ali je tek prošle sedmice ta odluka objavljena. 

Predsjednik Savjeta Časlav Vešović i još tri člana Marija Blagojević, Predrag Mitrović i Munib Ličina, razriješeni su zbog “podnošenja ostavke”, a Đurišić zbog "nesavjesnog obavljanja poslova člana Savjeta, koji je takvim ponašanjem i radom doveo u pitanje rad Agencije”.

U tužbi koju je podnijela Advokatska kancelarija Rodić navedeno je da je rješenje Vlade neosnovano i nezakonito. 

"U uvodu pobijanog rješenja ne navodi se naziv stranke, ni označenje predmeta upravnog postupka u kojem se donosi odluka. Nadalje, dispozitiv pobijanog rješenja je nejasan i neodređen, tako da se iz istog ne može utvrditi koji je razlog, iz člana 11 Zakona o vazdušnom saobraćaju, prihvaćen kao valjan za razrješenje člana Savjeta Zorana Đurišića. Takođe, obrazloženje osporenog rješenja je nerazumljivo, i obiluje paušalnim navodima koji se ponavljaju, a bez navođenja činjeničnog stanja na osnovu kojeg je rješenje donijeto i razloga koji upućuju na odluku iz dispozitiva rješenja”, navedeno je u tužbi uz konstataciju da rješenje, suprotno zakonu o upravnom postupku, ne sadrži uputstvo o pravnoj zaštiti.

Navedeno je i da u postupku koji je prethodio donošenju rješenja nijesu primijenjene imperativne norme iz Zakona o upravnom postupku kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Vlada je, kako je navedeno, slučaj zasnovala samo na izjavi ministra saobraćaja Osmana Nurkovića koji je izjavio da Đurišić “od dana imenovanja za člana Savjeta nije prisustvovao nijednoj sjednici Savjeta, niti je koristio poslovničku odredbu o pravdanju svojih izostanaka i izjašnjenju o dostavljenim materijalima iz dnevnih redova sjednica Savjeta”. 

U tužbi se tvrdi da su grubo zanemarena prava Đurišića, kome nije omogućeno da iznese činjenice i proloži dokaze u ispitnom postupku, kao ni da se izjasni o rezultatima ispitnog postupka za kojeg sumnjaju i da je sproveden.

Citiran je i poslovnik o radu Savjeta Agencije, prema kojem je preduslov za učestvovanje u radu Savjeta upoznavanje sa prethodno stručno obrađenim materijalima koji su na dnevnom redu.

"U konkretnom slučaju, od dana imenovanja tužioca za člana Savjeta Agencije, istom nisu dostavljani bilo kakvi materijali od značaja za rad i odlučivanje Savjeta. Ovim povodom se tužilac više puta usmeno obraćao predsjedniku Savjeta, koji je odgovoran za poštovanje Poslovnika o radu Savjeta, kao i pisanim putem, ali istom nikada nije dostavljen bilo kakav materijal koji se odnosi na pitanja koja su bila stavljena na dnevni red sjednice Savjeta.

Primjera radi, tužilac je dan prije sjednice Savjeta telefonskim putem obaviješten o predlogu za usvajanje završnog računa, a da prethodno nije dobio bilo kakav materijal koji se tiče njegovog usvajanja, niti uopšte rada Agencije”, navedeno je u tužbi. 

Zastupnik tvrdi da je Đurišić zahtjevom da dobija materijal prije glasanja o tom pitanju pokazao savjestan i stručan pristup prema članstvu u Savjetu. 

"Cijeneći da bi svako drugačije postupanje i glasanje bez bilo kakvog saznanja o predmetu glasanja bilo nezakonito, tužilac je zapravo svojim radom pokušao da očuva ugled i rad Agencije”, piše u tužbi. 

Vlada je tada za nove članove Savjeta izabrala Vojina Vlahovića, Zorana Radonjića, Nikolu Gegaja, Esada Šainovića i Abidina Musića.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 24

 • Drug Stari 8 mjeseci
  ko li sad servisira stjuardese kad tebe nema:)
  • 25
  • 1
 • Zipp1 8 mjeseci
  Pravi gospodin. I intelektualac. Uz sve to, neodoljivi zavodnik.
  ( 2 )
  • 18
  • 1
  gracka 13.2.2018 09:35
  de facto i de jure!
  • 8
  • 1
  fe2 13.2.2018 10:22
  i de bil
  • 7
  • 1
 • Pg1953 8 mjeseci
  Ovo je vrhunac! On ce jos da tuzi Drzavu, a mozda i dobije spor, a svi smo zaboravili da je on zavio u crno MA. To bar iz medija znamo, a posle je nestao iz zemlje dok se sve nije sleglo pa se vratio kad je obustavljen postupak protiv njega. E pa Djurisicu, da se mal mnogo ne bunis?
  • 16
  • 1