navigacija Naslovnica Premium

FINANSIRA IH MINISTARSTVO

10.9.2018 16:18

Dvostruko više medijatora za RE populaciju

Medijatore, odnosno saradnike u socijalnoj inkluziji, do sada je kroz projekte finansirao Romski obrazovni fond (REF), a bilo ih je ukupno deset

Dvostruko više medijatora za RE populaciju Dukaj
MINA
Foto: Ministarstvo prosvjete Autor: MINA

Ministarstvo prosvjete finansiraće ove školske godine romske medijatore, a predviđeno je da ih bude dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, saopštio je direktor Direktorata za obrazovanje pripadnih manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Maraš Dukaj.

Medijatore, odnosno saradnike u socijalnoj inkluziji, do sada je kroz projekte finansirao Romski obrazovni fond (REF), a bilo ih je ukupno deset.

Dukaj je naveo da je bilo šest medijatora u Podgorici, dva u Nikšiću i po jedan u Beranama i Hereceg Novom

“Značajna novina je ta da će od ove godine medijatore finansirati Ministarstvo prosvjete, a predviđeno je da ih bude dvostruko više, s tim da će se konačan broj znati onda kada se obrade i dobiju upisni podaci za djecu RE populacije”, kazao je Dukaj agenciji MINA.

On je dodao da su medijatori bili plaćeni oko 250 eura, ali da će im sada neto zarade biti veće.

“Ta mjera je zapravo važan instrument kojim se želi povećati učešće mladih iz romske i egipćanske (RE) populacije u obrazovanju i njihova pravilna integracija, kao i prevenirati rano napuštanje školovanja”, pojasnio je Dukaj.

Prema njegovim riječima, Centar za stručno obrazovanje je uz podršku REF-a i HELP organizacije, razvio četiri stručne kvalifikacije, saradnik u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja i socijalne zaštite.

“Te četiri stručne kvalifikacije uvrštene su u Nacionalni okvir kvalifikacija i kao takve predstavljaju direktnu vezu sa tržištem rada”, dodao je Dukaj.

On smatra da je uloga medijatora ogromna, jer prate kretanje učenika od kuće do škole i podržavaju ih u ostvarenju prava na obrazovanje kroz podsticanje redovnog pohađanja nastave i vannastavnih aktivnosti.

“Medijatori u saradnji sa školskim institucijama pomažu pri identifikaciji i upisu RE djece u obrazovni sistem, posreduju prilikom savladavanja jezičkih barijera i u intenzivnoj komunikaciji sa roditeljima preduzimaju konkretne mjere kako bi se spriječilo napuštanje daljeg školovanja”, rekao je Dukaj.

On je naveo da se pokazalo da je uloga medijatora jedna od najznačajnih mjera za integraciju romske djece u obrazovni sistem, što je bio osnovni razlog zbog koga su preuzeli njihovo finansiranje.

“Školi u kojoj se obrazuje više od 70 učenika pripadnika RE populacije mogu se odobriti izvršioci na poslovima medijatora za socijalnu inkluziju, a na svakih dodatnih 70 učenika može se odobriti izvršilac na tim poslovima“, pojasnio je Dukaj.

On smatra da će povećanjem broja medijatora postići još bolje rezultate za integracijom djece u obrazovni sistem.

“Ministarstvo kontinuirano i planirano radi na integraciju RE djece u svim nivoima obrazovanja, počevši od predškolskog do visokog obrazovanja, a aktivnosti koje smo do sada sprovodili zaista su dale rezultate”, saopštio je Dukaj.

On je naveo da se u devet predškolskih ustanova u Baru, Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju, Nikšiću, Podgorici, Beranama i Bijelom Polju organizuju se pripremni vrtići koje pohađaju uglavnom djeca RE populacije.

Prema riječima Dukaja, Zavod za školstvo sprovodi obuku za vaspitače i finansijski podržava devet medijatora za vrijeme trajanja tog programa.

“Kada je riječ o osnovnom obrazovanju, Ministarstvo prosvjete je u saradnji sa Zavodom, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima RE populacije uspješno sprovelo kampanju za upis u osnovnu školu, a dokaz je brojno prisustvo roditelja”, rekao je Dukaj.

On je kazao da se kontiunirano obezbjeđuju udžbenici za svu romsku i egipćansku djecu od prvog do devetog razreda osnovne škole, ali i organizuju vannastavne aktivnosti.

“Formirani su i timovi za prevenciju napuštanja školovanja, sa naglaskom na djevojčice, i to sve škole u Podgorici koja u sastavu imaju djecu RE populacije, tri u Nikšiću i dvije u Beranama”, dodao je Dukaj.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, on je naveo da djeca imaju podršku kroz Mrežu mentora.

“Mreža mentora podrazumijeva da jedan ili više nastavnika budu zaduženi da prate grupu učenika RE i brinu se o redovnom pohađanju časova i uspjehu”, rekao je Dukaj i dodao da su djeca oslobođena plaćanja školarine za vanredno polaganje razreda.

Prema njegovim riječima, od školske 2015/16. do 2017/18. godine broj djece RE populacije u školama permanentno raste.

“Možemo sa zadovoljstvom konstatovati da svake godine imamo pozitivne trendove počevši od predškolskog do visokog obrazovanja”, saopštio je Dukaj.

On je naveo da u oblasti obrazovanja imaju najbolje rezultate u dijelu integrisanja RE populacije u sistem, što ih podstiče da ti rezultati budu još bolji.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.