navigacija Naslovnica Premium

PORUČIO DA NE ODUSTAJE OD SVOG ZAHTJEVA

1.9.2017 10:32

Džaković: Demokrate više vole sigurne mandate nego sigurnu vlast

"Svi vi ste bili sa Đukanovićem kada je išao na Dubrovnik, tada sam sa familijom bio protiv toga pohoda pa su nas hapsili", kazao je na konferenciji za novinare Džaković

Džaković: Demokrate više vole sigurne mandate nego sigurnu vlast
Foto: Vuk Lajović Autor: Vuk Lajović

Nezavisni odbornik Stevan Džaković poručio je da ne odustaje od svoga zahtjeva da opozcioni lideri pokrenu inicijativu za izmjenu Zakona i otvaranje izbornih lista.

„Predsjedniče Skupštine, ja sam bio taj koji je formirao našu većinu u Budvi poslije izbora, i to na ličnu štetu. To sam uradio da ne bi DPS ponovo došao da vrši vlast i da ne bi bili ponovo izbori, jer se je do toga došlo. Ja sam podržao Krapovića za predsjednika jer je imao 20-tak glasova više. Svi vi ste bili sa Đukanovićem kada je išao na Dubrovnik, tada sam sa familijom bio protiv toga pohoda pa su nas hapsili. Sada ste opet zajedno protiv Ustava i naroda Crne Gore. Složni ste u prevarama ovoga društva. Do skoro ste bili direktor u firmi vođe OKG potpredsjednika DPS-a, prvog Đukanovićevog saradnika. Pitanje je jeste li se ikada razišli, vi i Đukanović“, kazao je na konferenciji za novinare Džaković.

On je poručio gradonačelniku Budve.

„Druže Krapoviću, nije ljudski da meni crtate metu izmišljajući priče bez dokaza i optužujući me da su naša djeca moji taoci, a pojedina djeca idu u privatne vrtiće. Nisu djeca taoci mog nedolaska na sjednicu SO nego su djeca i svi državljani Crne Gore taoci Vaši i vaših partijskih kolega, visokih funkcionera svih parlamentarnih partija. Da li se osjećate barem neprijatno zbog toga što ste lično Vi birali glasačima vaše partije, odbornike tako što ste odredili redosled na izbornoj listi i odredili sudbinu kandidatima na listi. Na prvo mjesto ste stavili naravno, sebe  pa ste Vi i oni koji su bili u vrhu liste dobili mandate. Glasači su glasajući za listu dali glas svim kandidatima. To kako ste Vi dobili mandat i oni oko Vas, bez obzira što ni jedan glasač nije glasao za Vas direktno – neposredno, zove se visoka korupcija. Zbog te visoke korupcije cijelo crnogorsko društvo je zarobljeno svi smo mi vaši taoci. Zbog te visoke korupcije ni jedan državljanin sa pravom glasa ne može da ostvari pravo na neposredni izbor predstavnika, a to se zove masovno i sistemsko narušavanje biračkog prava“, naveo je Džaković

On je zapitao „da li ste se nekad upitali po čemu vi kao državljanin sa pravom glasa na izborima imate mnogo veće pravo od ostalih državljana jer pored toga što sebi dajete prvi mandat određujete i ko će od svih ostalih kandidata dobiti mandat“.

"Da li vam je poznato da na osnovu Evropske povelje o zaštiti lokalne samouprave, Kodeksa dobre prakse u izbornom zakonodavstvu Venecijanske komisije, na osnovu člana 45 Ustava Crne Gore i člana 2 izbornog Zakona državljani Crne Gore sa pravom glasa kao vlasnici Crne Gore imaju pravo da na izborima direktno neposredno biraju svog odbornika i poslanika - zaokruživanjem imena!! Da li Vam je poznato da samo u Crnoj Gori i još jednoj susjednoj zemlji partije to pravo ne daju glasačima. Upravo je to razlog nesmjenjivosti vlasti u Crnoj Gori vlasti koja je tu došla uličnim prevratom prije 30 godina i ne želi još uvijek da prepusti vlast vlasnicima Crne Gore tj. državljanima.Jedini koliko toliko uticajni način da se sa svojim kolegama borim za oslobođenje Crne Gore uspio sam da dobijem prihvatajući kandidaturu na zatvorenoj izbornoj listi koju nameću partije u partokratskoj Crnoj Gori. Zašto ste programom obećali narodu otvorene liste i neposredne izbore ako mislite da su ovakvi izbori dobri i Ustavni?? Zašto onda želite da mijenjate sadašnji način glasanja?? Kako mislite da fer izborima dođete na vlast, a znate da nije fer glasanje imena??“, istakao je Džaković.

Njegov uslov, kako dodaje, je elementarni preduslov fer i poštenih izbora, o kojima svi toliko pričaju. 

„Može li biti fer izbora, ako ne glasamo imena nego partije? Zaboravili su drugovi da je političkim programima njihovih partija Demokrata i DF,  predviđeno otvaranje izbornih lista i glasanje za imena. To je dakle obećanje koje su dali građanima! Međutim kada treba to sprovesti u djelo, onda se kriju iza nedolaženja u Skupštinu, i onda svi jednoglasno brane interes DPS-a a sve u cilju ostavljanja na vlasti DPS-a i ostalih neostvarenih liderčića opozicije. Druge partije nemaju otvorene liste u programu i onda ispadaju poštenije od Demokrata i DF, koje ovo imaju u programima samo da bi prevarili građane. Zbog toga naši najkvalitetniji građani ne dolaze do izražaja i Gradom vladaju nesvršeni đaci i poslušnici Podgorice.Svi predlozi na zakazanoj sjednici su nesporno izuzetno bitni i značajni ali po mom uvjerenju ljudima koji ne žele da ispoštuju svoj partijski program, podnošenjem inicijative u Skupštini Crne Gore za ostvarenje prava na neposredne izbore, ne može se vjerovati. Ja sam vam ponudio da ću dati kvorum za cijeli mandat pod uslovom da pokrenete inicijativu. Ja sam pokazao šta mislim o DPS-u i rekao sam da sa DPS-om neću dok se javno građanima ne izvine zbog svega lošeg  što su uradili građanima i gradu. I na kraju, odluke ne pišu građani nego službe koje mi građani za to plaćamo“, kazao je Džaković.

Džaković je spreman da prisustvuje hitnoj sjednici Skupštine opštine na kojoj bi se našle odluke o ustupanju prostorija vrtiću, Miločerski park, Status Dnevnog centra, kao i odluka o utvrđivanju javnog interesa za Luku Budva, ali da prethodno na javnom servisi RTV Budva bude organizovana emisija u kojoj bi sa svojim koalicionim partnerima pred građanima javno razgovarali o svakoj od njih.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (15 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 35

 • nkbd1234 1 godinu i 2 mjeseca
  Dzakovicu o cemu ti pricas? Kazes ako se OKG izvini gradjanima ti bi bio uz njih ! ufffff...Ne mogu vjerovati sta si izkavio! A sa ovim si i dokazao da si kupljen . VRATI MANDAT ! GRADJANI BUDVE TI NIKADA IXDAJU NE BI OPROSTILI .Ti si a i mi svi ostali svjesni da je olos iz DPSa spremna ne samo da se izvini nego i u gu.icu da ljubi gradjane samo da se vrate .Obraza nijesu nikad ni imali pa im ne smeta
  • 6
  • 0
 • serdar90 1 godinu i 2 mjeseca
  Covjek je bio u partiju, koja je podrzala ustav Crne Gore, a sad hoce to da mijenja sa lokalnog na drzavni..???
  • 6
  • 0
 • karlo 1 godinu i 2 mjeseca
  Nema više bivšeg ili sadašnjeg ezdepeovca, ko Džaković npr, koji ne arlauču kako su 1991 bili od vojske hapšeni i pred strijeljački stroj izvođeni jer nijesu šćeli da ratuju. A Ranko lider im bio u rezervnoj minobacačkoj čeri na Baniji, svi guslali u saveznome parlamentu. Ili ona Azra Jasavić te napade u Skupštini Andriju Mandića da je ratovao dok se ona protiv rata borila. A Andrija tada bio u Reformske snage Ante Markovića, a Azra tada imala člansku DPS koja je taj rat vodila
  ( 1 )
  • 5
  • 0
  Inception 1.9.2017 13:05
  Kao lažete, Ranko nikad nije bio na ratište, a Mandić je bio u NS.
  • 2
  • 1