navigacija Naslovnica Premium

REVOLT EKOLOGA

15.10.2014 20:58

Ne pristaju da Tara bude bara

Iz Grin houma i MANS-a podsjećaju da Tara pripada Nacionalnom parku Durmitor i da je pod zaštitom UNESCO-a

Ne pristaju da Tara bude bara Rijeka Tara
Foto: Shutterstock Autori: Goran Kapor, Dejan Peruničić

Predlog o poništenju Deklaracije o zaštiti rijeke Tare zbog izgradnje hidroelektrane Buk Bijela je “vrhunac bahatosti” i “potvrda da energetski lobi ima i dalje poslušnike u Vladi”, ocijenili su predstavnici nevladinog sektora koji su prije 10 godina, uz pomoć poslanika opozicije i SDP-a, spriječili realizaciju ovog projekta nakon kampanje “Neću baru, hoću Taru”.

Projekat je ponovo aktuelizovao savjetnik u Ministarstvu ekonomije Nikola Jablan koji je za list “Elekt ro p rivre da”, što su “Vijesti” juče prenijele, kazao da treba poništiti Deklaraciju koju je 2004. usvojila Skupština glasovima opozicije i SDP-a.

Striktno protiv projekta sadu su SDP i Pozitivna. U SNP-u, DF-u i DPS-u nemaju odluke, a njihovi poslanici kažu da bi se o tom pitanju moglo ponovo raspravljati.

Iz Grin houma i MANS-a podsjećaju da Tara pripada Nacionalnom parku Durmitor i da je pod zaštitom UNESCO-a.

“Nemamo deficit električne energije nakon smanjenja potrošnje u KAP-u, tako da priča o novim energetskim izvorima kao odgovoru na deficit, više ne pije vodu. Štaviše, uz rješavanje pitanja energetskih gubitaka koji iznose više od 20 odsto, kao i planirane mjere energetske efikasnosti su više nego dovoljne da se ostvare i energetski viškovi”, saopštili su iz tih NVO.

Oni navode da će od drugog bloka TE, Buk Bijele i elektrana na Morači korist imati isključivo energetske kompanije i njihovi eksponenti u Vladi, dok će cijenu godinma plaćati građani i životna sredina.

U NVO Breznica i Centar za razvoj Dirmitora smatraju da aktuelizovanje priče o Tari nije slučajno.

“Nijesmo mi ničiji eksponenti, pogotovo ne stranih kompanija i lobija, niti se iko od nas nalazi na platnim spiskovima stranih komapanija ili organizacija, za razliku od vas i vama bliskih”, naveli su predstavnici ovih NVO Milorad Mitrović i Darko Stijepović u odgovoru Jablanu. Mitrović je poručio i da je spreman životom braniti Taru.

“Ne testirajte spremnost građana i nemojte misliti da nismo spremni ponovo braniti Taru svim demokratskim sredstvima”, poručio je Mitrović.

Poslanik SNP-a i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je da ne treba bježati od diskusije u vezi ovog projekta. On je naveo da je riječ o veoma kompleksnom projektu sa velikim ekonomskim ali i ekološkim posljedicama i da se odluka može donijeti samo na osnovu ozbiljnih i stručnih studija.

Poslanik DF-a Strahinja Bulajić kazao je da on kao neko ko se bavi energetikom 27 godina može da kaže da je riječ o ekonomski i energetski veoma vrijednom projektu sa ekološkim posljedicama.

“Deklaracija je bila tadašnja volja Skupštine i nije imala obavezujuću snagu zakona. O njoj se svakako može ponovo razmisliti”, kazao je Bulajić.

Tarzan Milošević iz DPS-a kazao da su spremni za razgovor kako bi se našlo rješenje koje će omogućiti razvoj uz poštovanje standarda zaštite životne sredine. D.P. G.K.

Oživljavanjem projekta ignoriše se volja građana u korist lobija

Predsjednik Pozitivne i bivši direktor Green Home-a Darko Pajović smatra da bi pokušaj ponovnog oživljavanja projekta HE Buk Bijela bio ignorisanje volje građana i nastavak težnje pojedinaca za zadovoljavanje interesa energetskog lobija.

“Ono što smo tada tražili, a što je sada više nego aktuelno deset godina nakon kampanje za očuvanje Tare je poštovanje evropskih standarda i principa kod planiranja i izgradnje energetskih objekata. Naši nadležni ni tada, a očigledno ni deceniju nakon kampanje ekoloških NVO, nisu shvatili značaj toga. Kampanja za Taru je bila i ostala svijetli primjer građanske hrabrosti i jedinstva skoro svih segmenata društva. Kao takva sve nas koji smo bili dio tog pokreta, ma

gdje god da smo danas angažovani, obavezuje ono što smo tada postigli da se ne dozvoli prekrajanje volje građana i da se istraje na poštovanju evropskih vrijednosti i standarda u oblasti ekologije”, kazao je Pajović.

SDP: Tačka je stavljena 2004. godine

U SDP-u smatraju da je Deklaracijom iz 2004. stavljena tačka na priču o izgradnji HE Buk Bijela i potapanje Tare.

“Tada je SDP, zajedno sa opozicijom predložio Deklaraciju koja je bila iskaz nepodijeljenog mišljenja građana i NVO sektora. Danas ne vidimo nijedan razlog zbog kojeg bi ulazili u ovaj projekat od kojeg, u krajnjem, Crna Gora ne bi imala prevelike finansijske koristi (60-70% struje bi dobijala preduzeća iz BiH) a imala bi veliku štetu kad je u pitanju ekologija, turizam, razvoj sjevernog regiona...”, saopštili su iz SDP-a. Oni smatraju da Crna Gora ima velike neiskorišćene potencijale u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, izgradnjom drugog bloka TE Pljevlja ili iz gasnih elektrana ukoliko postane dio evropskih gasovodnih sistema. Naveli su i da je u odnosu na 2004, smanjena potrošnja struje i da su nova smanjenja moguća primjenom energetske efikasnosti, zbog čega ne vide potrebu za potapanjem Tare zbog HE u drugoj državi.

Mitrović i Stijepović: Jablan je plaćenik stranih lobija

Mitrović i Stijepović su optužili Jablana da je na platnom spisku stranih kompanija, organizacija i energetskih lobija.

“Nijesu nevladine organizacije prije 10 godina potpisivale tajne ugovore sa Vladom Republike Srpske, već je to iza leđa naroda, uradio neko drugi. Tim ugovorom je dogovoreno da hidroelektrana bude locirana u susjednoj državi. Jezero bi bilo kod nas, a Crna Gora bi dobila pravo kupovine struje po tržišnoj cijeni. Oni koji su tada dobro sarađivali sa duetom Lazarević-Hamović i Republikom Srpskom, nisu barjačiili patriom ni otečestvom”, kaže se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Kaurin 4 godine i 1 mjesec
    gospodp vlastodrsci referendum vam je iedino rjesenje, bez toga okacite macku o rep...
    • 3
    • 0