Deripaska sprema tužbu protiv CG, traži obeštećenje u stotinama miliona eura

Iz Centralnoevropske aluminujumske kompanije (CEAC) saopšteno je da će Deripaska tražiti od naše države obeštećenje u stotinama miliona eura
31 komentar(a)
Oleg Deripaska (Novina), Foto: Sebastian Derungs
Oleg Deripaska (Novina), Foto: Sebastian Derungs
Ažurirano: 07.12.2016. 12:14h

Oleg Deripaska, predsjednik En+ Grupe, poslao je obavještenje o arbitraži protiv Crne Gore zbog nezakonite ekproprijacije svoje investicije u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) i Rudnika boksita Nikšić istakavši da je povrijeđen investicijski sporazum od strane Crne Gore.

Iz Centralnoevropske aluminujumske kompanije (CEAC) saopšteno je da će Deripaska tražiti od naše države obeštećenje u stotinama miliona eura.

“Kroz CEAC-ova ulaganja, Deripaska je preuzeo većinski udio u KAP-u i RBN-u u 2005. godini, a nakon međunarodne kampanje od strane Crne Gore u kojima je tražila strane investicije kako bi spasila finansijsku sudbinu preduzeća koja su bila u vlasnistvu države i u lošem stanju. Ipak, nakon što je ostvarila značajnu i blagovremenu investiciju u KAP i RBN od strane Deripaske, Crna Gora je potom preduzela seriju neprijateljskih mjera kako bi otklonila ta preduzeća iz njegove kontrole”, rečeno je u saopštenju.

Takođe je saopštenju navedeno da je Deripaska pokušavao da ostvari dobru vezu sa crnogorskom stranom, ali da je neprijateljstvo Crne Gore prema njemu lično onemogućilo dobru saradnju. Deripaska, u skladu sa pravilima arbitraže Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo, traži arbitražu protiv Crne Gore uz naglašavanje bilateralnog investicionog sporazuma između Rusije i Savezne republike Jugoslavije koji je potpisan 1995. godine.

Nije poznato mjesto arbitraže, a u saopštenju se kaže da su "“Akcije Crne Gore na kraju su dovele do toga da je KAP stavljen u nelikvidnost u 2013. godini, mjeru koja je uništila punu vrijednost investicije Deripaske".

Bonus video: