MCP: Gradnjom hidroelektrana na Morači ugrožavaju se kanjon i manastir

"Izgradnjom planiranih HE ugrožava se veličanstveni kanjon sa svojim iskonskim prirodnim ljepotama. Mora se imati u vidu činjenica da nisu izvršena ni arheološka i druga naučna istraživanja moračko-rovačkog i kolašinskog basena čiji se počeci vezuju još za period neolita", poručili su iz Mitroplije
194 pregleda 19 komentar(a)
Manastir Morača, Foto: Arhiva "Vijesti"
Manastir Morača, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2016. 17:42h

Mitropolija crnogorsko-primorska osnovala je Inicijativni odbor za zaštitu i očuvanje prirodnih, kulturnih i duhovnih vrijednosti sliva rijeke Morače nakon saznanja da je Vlada usvojila Informaciju o statusu projekta hidroelektrana na Morači.

Mitropoliju, kako je saopšteno, zabrinjavaju najnovije aktivnosti sa kineskom kompanijom Norinko i turskom Bereket enerdži u vezi sa gradnjom HE na Morači. Podsjećaju da posljednji tender za HE na Morači nije uspio (2011. godine), što je i Vlada konstatovala u Informaciji.

U Mitropoliji smatraju da se ovakvi, još naučno nedovoljno istraženi i neproučeni projekti, ne mogu tako olako sprovoditi iza leđa javnosti i mimo zakonskih procedura.

"Od 2010. do danas nije ni pokrenut, a kamoli uspostavljen dijalog o valorizaciji resursa sliva rijeke Morače. Umjesto toga, shodno Informaciji koju je usvojila Vlada, budućnost ne samo tih resursa nego i čitave regije je prepuštena u ruke petočlane Komisije kojoj je zadatak da za 7.800 eura honorara vrednuje ponude", kazali su iz Mitropolije.

Posebno ističu da u ovom slučaju nije samo riječ o ugroženosti manastira Morače, kome prijeti opasnost ne samo od urušavanja platoa na kome se nalazi nego i od ekstremno velike količine vlage koja će se neminovno pojaviti i to prvi put za 765 godina postojanja.

"Izgradnjom planiranih HE ugrožava se veličanstveni kanjon sa svojim iskonskim prirodnim ljepotama. Mora se imati u vidu činjenica da nisu izvršena ni arheološka i druga naučna istraživanja moračko-rovačkog i kolašinskog basena čiji se počeci vezuju još za period neolita", poručili su iz Mitroplije.

Inicijativni odbor je odlučio da tokom predstojećih mjeseci sprovede čitav niz aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu, a posebno u pogledu uključivanja javnosti i eksperata u ovo pitanje.

Apeluju na odgovorne, posebno u Vladi i Ministarstvu ekonomije, da djelovanje usklade sa interesom javnosti i građana.

Bonus video: