Gvozdenović: Ispunjen cilj da svi koji su učestvovali dobiju mogućnost da riješe stambeno pitanje

Gvozdenović je kazao da je sklopljeno 370 predugovora između građevinskih kompanija i domaćinstava, a zaključeno već 274 ugovora u ukupnoj vrijednosti nešto ispod 12 miliona eura
82 pregleda 14 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2016. 10:09h

Dodjelom posljednje grupe od 119 vaučera građanima sa liste čekanja u projektu Hiljadu plus, ispunjen je prvobitno postavljeni cilj da svi koji su učestvovali dobiju mogućnost da riješe stambeno pitanje, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On je danas na uručenju vaučera građanima kazao da se na taj način do kraja realizuje druga faza projekta Hiljadu plus.

„Projekat je počeo da se realizuje 2010. godine, a danas smo u prilici da realizujemo ono što je bio i naš cilj, da svi koji su učestvovali u projektu u drugoj fazi dobiju mogućnost da riješe stambeno pitanje“, rekao je Gvozdenović.

On je dodao da je ovo veliki dan za predstavnike Ministarstva, kao i za građane kojima su dodijeljeni vaučeri.

„Koordinirali smo i stvorili uslove da zajedno sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) ponudimo najbolje uslove za one građane koji u tržišnim uslovima nijesu bili u mogućnosti da do sada riješe stambeno pitanje“, naveo je Gvozdenović.

On je saopštio da je projekat Hiljadu plus jako ozbiljan sistem sa velikim brojem učesnika.

„Projekat smo doveli do faze da svi učesnici dobiju mogućnost da riješe ono za šta su konkurisali. Vi ste bili na listi čekanja i to ni malo nije bio jednostavno“, smatra Gvozdenović.

On je rekao da je ukupno bilo 674 učesnika u kompletnom projektu.

Gvozdenović je kazao da je sklopljeno 370 predugovora između građevinskih kompanija i domaćinstava, a zaključeno već 274 ugovora u ukupnoj vrijednosti nešto ispod 12 miliona eura.

„Na osnovu platforme i rezultata ovogodišnje i prve faze projekta nastavićemo ovu realizaciju u narednoj godini i sljedećim. Smatramo da građevinari moraju da optimizuju svoje cijene i u skladu sa tim u narednom periodu pored dijela novogradnje predlažemo da se realizuje i dio projekata i stanova koji su već postojeći – starogradnja“, dodao je Gvozdenović.

On je naveo da će se tada sigurno stvoriti jedna dodatna konkurencija, koja će uticati i na cijenu ponude.

„Kada je u pitanju naredna godina, jako je važno i da aplikacije budu jednostavnije i efikasnije. Sjever, koji u ovom periodu nije imao dovoljnu ponudu, biće jedan od naših prioriteta. Prioritet će biti rješavanje prije svega posebnih grupa kao što su samohrane majke, invalidne osobe, penzionera i mladi bračni parovi“, zaključio je Gvozdenović.

Vrijednost projekta je 20 miliona, od čega Vlada učestvuje sa 50 odsto kroz kreditni aranžman sa CEB-om, komercijalne banke sa 45 odsto i građani sa pet odsto učešća.

Radi se o projektu socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koja po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu.

Projekat građanima omogućava uštede obezbijeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1.090 eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

U projektu učestvuje 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana.

Bonus video: