Odbijen predlog Gvozdenovića: Radnici bez otpremnina

Na KEP-u je, saznaju “Vijesti”, ocijenjeno da ako bi se udovoljilo zahtjevu Gvozdenovića to bio selektivni pristup. Od ministra je traženo da pribavi mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja i Privrednog suda
56 pregleda 1 komentar(a)
hotel Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
hotel Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.09.2016. 11:11h

Vladina Komisija za ekonomsku politiku (KEP) odbila je juče zahtjev ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da se za šest zaposlenih u Ski centru Durmitor u stečaju obezbijedi novac kako bi im se povezao radni staž.

Na KEP-u je, saznaju “Vijesti”, ocijenjeno da ako bi se udovoljilo zahtjevu Gvozdenovića to bio selektivni pristup. Od ministra je traženo da pribavi mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja i Privrednog suda.

U Informacija o zahtjevu radnika, u koju “Vijesti” imaju uvid, Gvozdenović je predlagao da Vlada usvoji zaključak kojim se odborava po 500 eura po godini radnog staža, što ukupno iznosi 78.500 eura. Ukupan broj godina radnog staža za šest radnika je 157.

Drugi zaključak koji je predložio Gvozdenović je bio da se zaduže ministarstva održivog razvoja i turizma i finansija da isplate novac tako što bi se 78.500 eura sa depozita Privrednog suda prenijelo na budžetsku stavku “otpremnine za tehnološke viškove” sa koje bi se isplata obavila prema dostavljenom spisku.

U informaciji se navodi da je šest zaposlenih u radnom odnosu od 1986. godine, i da im je uvođenjem stečaja u novembru 2003. godine po sili zakona prestao radni odnos. Oni su odlukom stečajne uprave zadržani na radnim mjestima i dobijali su zarade na koje su uplaćivani porezi i doprinosi.

Kako se dodaje, prodaja hotela Durmitor ne podrazumijeva da novi poslodavac preuzme radnike zbog čega su se oni obratili Ministarstvu.

“Uz zahtjeve koji su dostavili radnici i predstavnici Sindikata turizma i ugostiteljstva zatražena je mogućnost isplate novca po istoj osnovi po kojoj su isplaćivani radnici koji su pripadali preduzeću Ski centra Durmitor, a koji su imali ugovor o radu na neodređeno”, piše u dokumentu, navodeći da je njihova prosječna starost 50 godina, a prosjek staža 26 godina.

Ponude za kupovinu hotela Durmitor na Žabljaku, nakon 16 neuspjelih tendera, dostavili su kompanija Adriatic Properties biznismena Petrosa Statisa, vlasnik Lutrije Crne Gore, Sava Grbović, podgoričko preduzeće Nemesis, kao i nikšićke firme Comp Comerc i Top force system.

Bonus video: