Gvozdenović očekuje da prihodi od turizma do 2026. premaše 1,5 milijardi eura

"Predviđeni trendovi u svjetskom turizmu predstavljaju veliku šansu za Crnu Goru, jer se prognozira da će se u narednih 15 godina povećati broj dolazaka turista na Mediteransko područje za oko 67 odsto“
0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Gov.me
Branimir Gvozdenović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.09.2016. 17:20h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma očekuje da do 2026. godine prihodi od turizma premaše 1,5 milijardi eura, saopštio je resorni ministar, Branimir Gvozdenović.

On je danas na Miločerskom razvojnom forumu govorio o trenutnim i budućim trendovima u turizmu u narednih nekoliko godina.

"Predviđeni trendovi u svjetskom turizmu predstavljaju veliku šansu za Crnu Goru, jer se prognozira da će se u narednih 15 godina povećati broj dolazaka turista na Mediteransko područje za oko 67 odsto“, rekao je Gvozdenović.

Takođe, on je kazao da se očekuje da do 2026. godine godišnji prihodi od turizma premaše 1,5 milijardi eura.

Gvozdenović je istakao da je prošle godine, taj iznos je bio 794 miliona eura, a ove godine se očekuje preko 850 miliona.

"Bilježi se rast posjeta turista iz zapadne Evrope, a kroz paket podsticajnih mjera za investicije u smještajne objekte u narednom periodu Ministarstvo očekuje otvaranje 76 hotela visoke kategorije i povećanje broja smještajnih jedinica za 8100. Crnu Goru karakteriše izuzetna kulturna baština pod uticajem različitih civilizacija, koja bi u narednom periodu trebalo da bude ekonomski valorizovana na način da se obezbijedi njeno očuvanje“, dodao je Gvozdenović.

On je napomenuo da dugoročna strategija razvoja Crne Gore za narednih 15 godina obuhvata unapređenje ljudskih resursa, podršku normama značajnim za održivost društva, očuvanje prirodnog kapitala, uvođenje zelene ekonomije, upravljanje i finansiranje za održivi razvoj.

Bonus video: