Ministarstvo: Mijovićeve tvrdnje nemaju utemeljenja ni u Ugovoru, ni u stvarnosti

"Što se tiče poziva da se o Ugovoru izjasni specijalno tužilaštvo, pridružujemo se tom pozivu. Podsjećamo, Ugovor je objavljen, pa ne postoje nikakve prepreke da sva zainteresovana javnost da svoju ocjenu", navodi se u reagovanju
97 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 30.08.2016. 17:24h

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da izjava bivšeg člana borda direktora EPCG po osnovu Sporazuma o fer izborima, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju, Dejana Mijovića da će, ukoliko „DPS pobijedi na predstojećim izborima, EPCG preuzeti premijerovi najbliži rođaci, kumovi ili prijatelji“ nema utemeljenja ni u Ugovoru, ni u stvarnosti

"Ministarstvo ekonomije, radi objektivnog informisanja javnosti, a povodom tvrdnji koje je iznio Dejan Mijović iz Građanskog pokreta URA, podsjeća da je Ugovor sa A2A usvojila Vlada Crne Gore, a nakon toga i Skupština. Ugovor je objavljen odmah nakon njegovog usvajanja. Ključne stavke Ugovora su saglasnost oko realizacije Bloka II TE „Pljevlja“, odricanje A2A od arbitraže, put opcija, kao i pravo preče kupovine. Ovim stavkama su zaštićeni državni interesi, za razliku od opcije koju zastupa Mijović, a to je – da nema Ugovora", navodi se u reagovanju.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da Mijović još uvijek nije odgovorio javnosti šta znači opcija koju on zagovara, da se Ugovor ne potpisuje? "Da li ta opcija znači da A2A ima pravo da proda svoje akcije kome hoće, da nema obavezu da ih ponudi državi, da može da pokrene arbitražu i da usporava projekat Bloka II TE Pljevlja? "

U reagovanju se dodaje da Ministarstvo ekonomije nije nikada ulazilo u sferu politikanstva, ali je obavezno zbog javnosti da na neutemeljene tvrdnje odgovori činjenicama.

"Dakle, tvrdnja da će, ukoliko „DPS pobijedi na predstojećim izborima, EPCG preuzeti premijerovi najbliži rođaci, kumovi ili prijatelji“ nema utemeljenja ni u Ugovoru, ni u stvarnosti. U to može da se uvjeri sva stručna i laička javnost jer je Ugovor, još jednom podsjećamo, objavljen odmah nakon usvajanja na Vladi Crne Gore. Zbog toga pozivamo Mijovića da javno saopšti o kome se radi, na osnovu kojih podataka to tvrdi, kojim činjenicama raspolaže, na koje stavke Ugovora se poziva u ovim tvrdnjama? U suprotnom će sve ostati u sferi politikanstva. Još jedna tvrdnja Mijovića nema utemeljenja ni u Ugovoru, ni u stvarnosti, a to je da je „vlast odlučila da državna EPCG odobri nedozvoljenu državnu pomoć kroz subvencionisanu cijenu uglja od 26 eura“, kao i da se „od države ili EPCG, kroz višu cijenu struje očekuje i da prestrukturira Rudnik uglja i uloži desetine miliona eura u njegov razvoj“. Pozivamo Mijovića da, radi javnosti, navede na koje djelove Ugovora se poziva kada ovo trvdi? Takođe podsjećamo da je ovaj Ugovor na snazi do 31. decembra ove godine, što će biti prilika da provjerimo ko je iznosio netačne podatke, kako povodom cijene struje, tako i po pitanju vlasništva u EPCG", navodi se u reagovanju.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da što se tiče prava preče kupovine koje je definisano Ugovorom sa A2A, "podsjećamo da to podrazumijeva da je A2A obavezna da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Iz izjave člana građanskog pokreta URA je ostalo nejasno da li je on za ili protiv tog člana?"

"Što se tiče poziva da se o Ugovoru izjasni specijalno tužilaštvo, pridružujemo se tom pozivu. Podsjećamo, Ugovor je objavljen, pa ne postoje nikakve prepreke da sva zainteresovana javnost da svoju ocjenu", zaključeno je u reagovanju.

Bonus video: