Demokrate: Zaštitni znak Bijelog Polja su stečaj, štrajkovi i radnici na ulici

Kolić je kazao da je za Demokrate neprihvatljivo da se radnici tjeraju da, po ko zna koji put, vapajem na ulici traže ono što su zaradili poštenim radom, na šta nadležni reaguju samo kad ovo svojevrsno zapomaganje pređe u opštu osudu javnosti, koja prijeti da nekoliko mjeseci pred izbore makar za nekoliko desetina glasova zakine mašineriju poznatu iz afere „Snimak“
1 komentar(a)
Dženan Kolić, Foto: Demokrate
Dženan Kolić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 13.06.2016. 14:01h

Bijelo Polje, sjedište nekadašnjih privrednih giganata i uspješnih preduzeća, čije bi samo nabrajanje zauzelo makar pola strane, danas je postalo zaštitni znak za stečaj, štrajkove i radnike na ulici, kazao je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dženan Kolić.

"Na žalost Bjelopoljaca, a na radost nekoliko porodica koje je ovo smutno vrijeme izbacilo na površinu, koje je zapalo, a koji su beskrupulozno prihvatili da se obogate na radničkoj nesreći, situacija je slična i u ostalim opštinama, jer su ovi skorojevići, članovi današnje „elite“, po istom šablonu stavljali katanac na privredu svake od lokalnih samouprava. Kao da je htjela da se pobrine da nema svijetlog primjera i izuzetka u ovoj „pogibiji preduzeća“, DPS je i najznačajniji resurs, vodu, dala na eksploataciju članu uskog kruga ljudi, pripadniku male „biznis klike“ koja okružuje vrh te stranke, koji je isisao profit i, opet, oslobođen mnogih poreza, čak i onih koje je po svim zakonima bio dužan da plati, uspio da proizvede standardnu sliku – stečaj i štrajkove. Naravno, riječ je o fabrici mineralne vode „Bjelasica Rada“, čiji ukupni dug prema državi, po raznim osnovima, iznosi više od 2,5 miliona eura. Da je prave politike i mudrog upravljanja, ovo preduzeće bi bilo uspješna priča, što teško da se moglo desiti kad se flaše iz ove fabrike nijesu mogle naći na stolu bilo kojeg ugostiteljskog objekta ni u samom Bijelom Polju. Ovo je očigledan primjer kako DPS razvija našu opštinu i njenu privredu, kako ima smisla za povezivanje turizma i domaće proizvodnje", rekao je Kolić.

Kolić je kazao da je za Demokrate neprihvatljivo da se radnici tjeraju da, po ko zna koji put, vapajem na ulici traže ono što su zaradili poštenim radom, na šta nadležni reaguju samo kad ovo svojevrsno zapomaganje pređe u opštu osudu javnosti, koja prijeti da nekoliko mjeseci pred izbore makar za nekoliko desetina glasova zakine mašineriju poznatu iz afere „Snimak“.

"Ovo iz razloga što se crveni alarm kod skupa štetočina iz i oko DPS-a upali samo onda kad njihovo djelovanje, štetno po državu, opštinu i građane, a unosno po svoj džep, dođe u upasnost da se prekine silaskom sa vlasti. Demokrate pozivaju nadležna ministarstva da u međusobnom i dogovoru sa radnicima iznađu najbolji način da se izmire njihova potraživanja, tako da budžet podnese što manju štetu. Vrijeme je da se država, kad je već vlast na njenom čelu omogućila tihu krađu novca svih građana, finansirajući propale i burazerske investitore, koji se iz jednog u drugi projekat pojavljuju kao kredibilni bez obzira na njihov raniji dosije zavijanja u crno cijelih gradova, zauzme za radnike i omogući im pristojan život", rekao je Kolić.

On je kazao da se Demokrate nadaju da će ovaj poziv da se nešto što prije uradi uroditi plodom, "uprkos nesumnjivoj potrebi i ustaljenom šablonu da se DPS, koja je sve ovo sa svojom pajtaškom privatizacijom i zakuvala, predstavi kao spasitelj nekoliko mjeseci pred izbore."

"Demokrate pozivaju tužilaštvo i nadležne inspekcije da ispitaju odgovornost za ogromnu visinu duga fabrike „Bjelasica Rada“ i da daju odgovor na pitanje po kojem osnovu je ova firma i njen „čuveni“ vlasnik, u toku nekoliko godina, zaslužio oprost u iznosu od nekoliko miliona eura, koji se javljaju kao direktna šteta za državnu „kesu“. Da li u postupanju nadležnih ministara i njima odgovornih lica ima elemenata zloupotrebe položaja, korupcije i drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, i koja, kako se veoma jasno vidi na ovom primjeru, imaju ogromnu društvenu opasnost. Nama je samo žao što, kao što to obično biva pod ovim režimom, radnici budu ti koji uvijek izvuku deblji kraj, a vlast i njihovi „kredibilni investitori“, nakon svega sebe predstavljaju po onoj „ni luk jeli, ni luk mirisali“, zaključio je Kolić.

Bonus video: