Savjet da povuče tender za Buljaricu

Minimalna cijena je deset do 20 puta manja od tržišne cijene. U Udruženju strahuju da bi u slučaju eksproprijacije privatne imovine to bila “pravična naknada”
97 pregleda 4 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.06.2016. 18:37h

Udruženje vlasnika privatnog zemljišta i nekretnina u Buljarici pozvalo je Savjet za privatizaciju da povuče javni poziv za prodaju zemlje u Buljarici i od Vlade zatražilo da formiraju zajedničku kompaniju za upravljanje razvojem tog lokaliteta na principima javno-privatnog partnerstva.

Udruženje je, kako je navedeno u zaključcima sa sastanka upravnog odbora, razočarano i zabrinuto zbog tendera za valorizaciju lokacije Buljarica raspisanog 11. maja ove godine.

„Lokalna i mjesna zajednica, građani i lokalni preduzetnici i naše legitimno Udruženje nijesu bili uključeni ni informisani o ovom za nas vitalnom životnom i razvojnom pitanju. Sada, kada je naše mjesto već na tenderu, u prilici smo da se upoznamo sa razvojnom namjerom koja predstavlja prijetnju ovoj i budućim generacijama lokalnog stanovništva u Buljarici”, naveli su iz Udruženja.

Među spornim tačkama izdvajaju granice i plansku namjenu lokacije, kao i minimalnu cijenu prodaje i zakupa.

Privatno zemljište je, kako dodaju, opkoljeno zemljištem koje se prodaje ili nudi u zakup sa svih strana. Plaža se daje u dugoročni zakup na 90 godina, tako da su privatne parcele ostale bez izlaza na more.

Državno zemljište je sporno, jer su, kako su objasnili mnoge privatne parcele pogrešno uknjižene kao državne (slijede sudski sporovi radi ažuriranja katastra), a najveći dio državne svojine je nastao nacionalizacijom bivših komunica i vjerovatno će nekad biti aktuelna restitucija).

“Opština Budva se, za razliku od Opštine Bar, ne pominje u preambuli, tako da nije jasno da li se ona saglasila sa ovakvim modelom valorizacije Buljarice“, navode u Udruženju.

Podsjećaju da se predviđa gradnja novog velikog urbanog naselja, za što nema uporišta u Strategiji razvoja turizma Crne Gore - Master planu, Prostornom planu Crne Gore i sl.

“Minimalma cijena za kvadratni metar zemlje je 22 eura, što je deset do 20 puta manje od aktuelnih tržišnih cijena. Strahujemo da bi, u slučaju eksproprijacije privatne imovine, to bile cijene za 'pravičnu' naknadu”, rekli su iz Udruženja.

Posebno ih zabrinjava činjenica da nije objavljenprojektni zadatak za Buljaricu, tako da javnost samo naslućuje što se sve može dobiti na tenderu. “Ako se preferira velika aglomeracija rezidencijalnog karaktera i mješovite namjene, onda će kolateralna šteta biti održivi turizam, interesi lokalne privrede i stanovništva i životna sredina“, poručuju iz Udruženja.

Bonus video: