Budva blokirala premijerovu firmu

Premijerova firma je do početka 2016. za porez dugovala 21.665 eura. U aprilu stigao obračun i za 2014. i 2015. od 37 hiljada
83 pregleda 9 komentar(a)
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.05.2016. 17:13h

Opština Budva blokirala je krajem aprila podgoričku firmu Global Montenegro, čiji je suosnivač premijer Milo Đukanović, zbog duga od 63 hiljade eura na ime poreza na nepokretnost.

Opštinski Sekretarijat za privredu i finansije po automatizmu stavio je blokadu na sve poreske dužnike, a na spisku se našla i firma Global Montenegro, koja gazduje atraktivnim zemljišnim komleksom od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun u naselju Podkošljun.

Firma, koju je Đukanović osnovao sa poslovnim partnerom Vukom Rajkovićem i ranije je dugovala Opštini Budva za porez. Poreski dug Global Montenegra do početka 2016. iznosio je 21.665 eura. Na taj iznos je opštinski Sekretarijat 2015. upisao hipoteku na Đukanovićevu parcelu.

Krajem aprila došao je na naplatu i poreski obračun za 2014. i 2015, koji ukupno iznosi nešto više od 37 hiljada eura, odnosno godišnje na ime poreza Global Montenegro je dužan da Opštini Budva plati 18,5 hiljada eura.

Blokada od 63 hiljade eura, koju je krajem aprila u mjesečnom izvještaju objavila Centralna banka, odnosi se na poreski dug Global Montenegra prema Opštini Budva . Inače, premijerova firma je prema statistici Centralne banke, gotovo dvije godine u blokadi, odnosno 692 dana.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati zemlju na Košljunu, ali ona se i dalje u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi na firmu Global Motemegro.

Đukanović je, preko kompanije Global Montenegro, kupio zemljišni kompleks krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović.

On je taj poslovni poduhvat objašnjavao time da ga je realizovao zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hypo Alpe Adria banke. Banka i dalje zemlju na ime kredita drži pod hipotekom.

Kredit je uzet 14. februrara 2008. od podgoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on je bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development. Đukanovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410,71 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Na parceli je detaljnim urbanističkim planom Podkošljun ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila, a predviđena je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto - građeivnske površine 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: