Qatari Diar: Trudimo se da što manje smetamo

Mještani traže da plaža Plavi horizont bude otvorena za sve i nakon izgradnje turističkog kompleksa...
202 pregleda 3 komentar(a)
Krtoljni, protest, Foto: Siniša Luković
Krtoljni, protest, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.04.2016. 17:38h

Kompanija “Qatari Diar” ostaje posvećena izgradnji turističkog kompleksa na Plavim horizontima, u saradnji sa Opštinom Tivat, saopšteno je juče iz kćerke firme “Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro” (QDHPIM) Podgorica.

Ponovili su da će plaža i ostali sadržaji ostati otvoreni za javnost ovog ljeta.

“Nastavljamo da ulažemo napore u pravcu smanjenja uticaja koje radovi mogu imati na lokalnu zajednicu na najmanju moguću mjeru”.

Mještani Krtola protestuju zbog namjere države da QDHPIM dozvoli da nakon izgradnje hotela zabrani pristup svima sem svojim gostima na “minimum 70 odsto površine“ plaže Plavi horizont. To Katarcima dozvoljava ugovor o zakupu morskog dobra iz 2013. godine, potpisan sa “Morskim dobrom“.

Mještani traže poništenje ugovora i da plaža bude javna do 2043. Oni su zbog toga u nedjelju blokirali Jadransku magistralu, a najavili su i nove proteste...

Poslanica SNP-a Snežana Jonica inicirala je kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i direktora “Morskog dobra“Predraga Jelušića.

Jonica je tražila da predmet saslušanja bude i „dinamika realizacije Urbanističkog projekta Pržno 1“, s obzirom da Katarci, osim rušenja starog hotela “Plavi horizont“, nijesu do sada ništa uradili.

Iz QDHPIM su juče saopštli da mogu potvrditi da će “kada izgradnja započne, plaža i restoran biti otvoreni za javnost tokom ljetnje sezone 2017. godine, što će naravno biti uslovljeno striktnim zahtjevima bezbjednosti i zdravlja na radu“. Kažu i da će tada parking biti takođe dostupan, ali da će jedan dio, zbog radova, morati ipak da bude izmješten.

Protest nije politički

Predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević demantovao je juče navode gradonačelnika Tivta Ivana Novosela (DPS) da je protest politički motivisan. Odbacivši stavove gradonačelnika kao “manipulaciju, obmanu i iznošenje neistina”, on je saopštio da Novosel uporno izbjegava da govori o suštini problema.

“Sporan je period poslije završetka izgradnje hotela... kada će stupiti na snagu odredbe ugovora između Qatari Diara i 'Morskog dobra' : 'Nakon završetka izgradnje hotela, Javno preduzeće prihvata da zakupac, u skladu sa zakonom može ograničiti pristup i korišćenje morskog dobra koje odredi zakupac, ali obuhvatajući najmanje 70 odsto područja ukupnog morskog dobra (hotelsko kupalište) za goste, osoblje, konsultante, zvanice i posjetioce hotela'. To je ono što će se , shodno važećem ugovoru, desiti posle famozne 2018. do kada Novosel tvrdi da imamo nesmetan pristup plaži. Ovo je udar na našu egzistenciju jer živimo od turizma koji se temelji upravo na plaži Plavi horizont”, istakao je Starčević.

Bonus video: