Zainteresovani poljoprivrednici da dostave zahtjev za subvencije

“Proizvodnja sjemenskog krompira kategorije elita podržava se do 700 eura, pri čemu će se niže kategorije sjemenskog krompira obračunavati kao za merkantilnu proizvodnju u iznosu 160 eura po hektaru (ha). Za sjemensku proizvodnju žitarica subvencija je 300 eura”, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Polje, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
Polje, poljoprivreda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2016. 14:08h

Poljoprivredni proizvođači ratarskih kultura koji su zainteresovani za podršku iz Agrobudžeta za ovu godinu treba da dostave zahtjeve za proljećnju sjetvu do 1. juna, a za jesenju do 15. novembra.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da osnovni iznos plaćanja po hektaru iznosi do 160 eura za ratarske kulture koje se gaje za merkantilnu proizvodnju, do 160 eura za krmno bilje u godini sjetve i 100 eura u naredne četiri godine.

“Proizvodnja sjemenskog krompira kategorije elita podržava se do 700 eura, pri čemu će se niže kategorije sjemenskog krompira obračunavati kao za merkantilnu proizvodnju u iznosu 160 eura po hektaru (ha). Za sjemensku proizvodnju žitarica subvencija je 300 eura”, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori je posljednjih godina zabilježen rast površina pod ratarskim kulturama, naročito krmnim biljem, ali resursi u vidu neobrađenog plodnog zemljišta su još nedovoljno iskorišćeni.

“Razvoj ratarske proizvodnje, uz prevazilaženje problema usitnjenosti posjeda po gazdinstvu, jedan je od uslova za obezbjeđivanje dovoljnih količina stočne hrane i pojeftinjenje troškova u stočarstvu. Ujedno značajni su i potencijali za razvoj kvalitetnih domaćih žitarica i sjemenskog materijala, naročito organskih”, rekli su iz Ministarstva.

Minimalna površina za podršku proizvodnje žitarica i krmnog bilja je jedan ha. Novina ove godine je da se mogu sabirati površine na kojima se uzgajaju različite vrste žitarica ili krmnog bilja radi ispunjavanja navedenog minimuma.

“Ukoliko se sabiraju površine od dvije ili više parcela, svaka od njih mora biti najmanje površine 0,3 ha. Za proizvodnju krompira minimalna površina za podršku proizvodnje iznosi 0,5 ha”, precizirali su iz Ministarstva.

Pravo na podršku imaju proizvođači upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, odnosno u Registar proizvođača sjemena i sadnog materijala, koji su prijavili proizvodnju za tu godinu.

“Proizvođači treba da dostave popunjen zahtjev za podršku koji mogu preuzeti sa sajta Ministarstva ili direktno u regionalnim centrima Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji. Uz zahtjev treba da dostave fiskalni račun za sjemenski materijal, kao i ovjerenu kopiju prijave proizvodnje koju su predali Fitosanitarnom sektoru”, precizirali su iz Ministarstva.

Proizvođači višegodišnjih krmnih kultura dostavljaju potrebnu dokumentaciju samo u prvoj godini zasnivanja proizvodnje. Za podršku proizvodnji sjemenskog materijala, proizvođači treba da dostave sertifikat o priznavanju sjemenskog materijala, dokaz o kupovini krompira elita odnosno sertifikovanog polaznog materijala za sjemena žitarica, u šta spada fiskalni račun/virman i etiketa sa pakovanja, kao i izjavu da su izmirili finansijske obaveze prema sertifikacijskom organu.

“Pozivamo poljoprivredne proizvođače koji namjeravaju da se prijave za podršku da to urade u roku, znači najkasnije do 1. juna, jer se neće razmatrati neblagovremeno poslati zahtjevi, kao ni oni koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom”, poručili su iz Ministarstva.

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom proizvođači mogu predati na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju i opštinskim službama za poljoprivredu.

“Svi korisnici podrške iz Agrobudžeta za ovu godinu moraju biti registrovani ili predati kompletnu dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do isplate premija”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: