HAAB: U potpunosti smo korigovala obračun konverzije

"Ocjenjujemo krajnje tendenciznim pojedine tvrdnje o tome da se Banka ponaša kao kriminalna organizacija - i snažno ih odbacujemo"
5 komentar(a)
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.12.2015. 11:52h

Hypo Alpe-Adria-Banka AD Podgorica je u potpunosti korigovala obračun konverzije, u skladu sa izvještajem o kontroli CBCG, a razlike u obračunu interkalarne kamate su vraćene na račune klijenata, i ovom prilikom im se izvinjavamo zbog neugodnosti, navodi se u saopštenju HAAB.

Iz banke su reagovali na pojedine tvrdnje saopštene na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju.

"Ocjenjujemo krajnje tendenciznim pojedine tvrdnje o tome da se Banka ponaša kao kriminalna organizacija - i snažno ih odbacujemo. HAAB je uvijek postupala i postupa u skladu sa svim važećim zakonima, a prenos potraživanja na treća lica uvijek je rađen uz znanje i uz prethodno odobrenje regulatora - Centralne Banke Crne Gore (CBCG). Posljednji prenos potraživanja na treća lica urađen je mnogo prije ulaska u proceduru Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure (posljednji takav slučaj bio je septembra 2014. godine) i apsolutno nema govora o bilo kakvoj namjeri da se time navodno izigrava Zakon, koji je usvojen mnogo kasnije, 31. jula 2015.", navodi se u reagovanju HAAB.

Dodaju da HAAB ne može primijeniti odredbe Zakona na obligaciono-pravni odnos "koji sada postoji između drugog pravnog lica i bivših dužnika banke, iz prostog razloga što ta potraživanja nijesu više u knjigama Banke".

"Isplatom naknade od strane prijemnika potraživanja, potraživanje Banke prema dužniku je ugašeno, a istovremeno je otvoreno u poslovnim knjigama prijemnika, tako da ne postoji pravni modalitet da Banka može vršiti konverziju, odnosno promjene u poslovnim knjigama drugog pravnog lica. Naši zaposleni, kao i do sada, stoje na raspolaganju svim klijentima sa zaduženjem indeksiranim u švajcarskim francima, za sve dodatne informacije i podršku", zaključuje se u reagovanju HAAB.

Bonus video: