Kineska korporacija CRBC zainteresovana za više projekata u CG

Učesnici sastanka su se, nakon razmjene mišljenja o trenutnom statusu projekta, saglasili da će njegova realizacija, ukoliko bude u skladu sa utvrđenim rokovima i dinamikom, biti osnova za nastavak saradnje i na drugim projektima.
57 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.11.2015. 11:23h

Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) zainteresovana je za realizaciju projekta razvoja Luke Bar, izgradnju mosta Verige i industrijskog parka i zaobilaznice oko Budve, saopšteno je na sastanku njenih i predstavnika crnogorske Vlade.

Predstavnici crnogorske delegacije, koji su se tokom samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine u kineskom gradu Sudžou sastali sa predstavnicima CRBC-a, kazali su da, pored pomenutih projekata, potencijali za saradnju postoje u sektoru turizma i komunalne infrastrukture, kao i izgradnje druge dionice autoputa.

Iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću saopštili su da se predsjednik CRBC-a, Ven Gang, kompanije sa kojom je Vlada zaključila komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji prve dionice autoputa Bar – Boljare, zahvalio predstavnicima crnogorske izvršne vlasti i Ministarstva saobraćaja i pomorstva na podršci i pomoći u realizaciji tog zahtjevnog projekta.

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, podsjetio je da je riječ o najznačajnijem projektu u istoriji Crne Gore i da su svi kapaciteti crnogorske administracije usmjereni na podršku i napredak njegove realizacije.

Učesnici sastanka su se, nakon razmjene mišljenja o trenutnom statusu projekta, saglasili da će njegova realizacija, ukoliko bude u skladu sa utvrđenim rokovima i dinamikom, biti osnova za nastavak saradnje i na drugim projektima.

Tokom samita je održan i sastanak Lazovića i ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića, sa predstavnicima kineske kompanije Huawei, koji su predstavili planove za unaprijeđenje saradnje sa Crnom Gorom u narednom periodu.

Lazović je rekao da je Crna Gora zainteresovana za strateško partnerstvo sa kompanijom Huawei i dodao da postoji prostor za saradnju u više projekata, naročito u onim koji su proizvodno orjentisani i realizuju se u partnerstvu sa Vladom.

Na sastanku je ocijenjeno da postoje značajni projekti u oblasti informacionih tehnologija koji mogu biti veoma interesantni za unaprijeđenje saradnje u narednom periodu.

Predstavnici kompanije Huawei predstavili su donaciju za stipendiranje deset crnogorskih studenata.

Lazović je imao sastanak i sa čelnicima kineske kompanije Nictech, koja proizvodi mobilne skenere za graničnu kontrolu.

Na sastanku sa potpredsjednikom i generalnim direktorom Nictecha, Miaom Qitianom i Ćijuanom Fuom, dogovoreno je da ta kompanija organizuje u Upravi carina Crne Gore obuku zaposlenih za korišćenje doniranih skenera, kao i da predloži model unaprijeđenja postojećeg kontrolnog sistema tako što bi kontrola bila centralizovana.

„Novi sistem podrazumijevao bi istovremenu dvostruku kontrolu – na granici i u glavnom kontrolnom centru“, navodi se u saopštenju.

U crnogorskoj delegaciji je, pored Lazovića i Gvozdenovića, bio i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

Bonus video: