Više MUP-u i Vojsci, pravosuđu mrvice

Prosvjeta tražila 14 miliona eura više, ali nije dobila. Fondu PIO više novca zbog povećanja broja penzionera i povišice
78 pregleda 13 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.11.2015. 06:21h

U obrazloženju predloga zakona o budžetu za ovu godinu navedeni su zahtjevi potrošačkih jedinica koji u većini slučajeva prelaze njihove budžetske limite.

Predsjednik države imaće 710 hiljada, koliko je i tražio, što je deset hiljada više od ovogodišnjeg.

Skupština je zahtijevala 14,6 miliona, što je 3,21 milion više nego ove godine. Ministarstvo finansija je predložilo da u budžetu imaju 13,27 miliona (1,8 miliona više). Dodatnih 1,4 miliona pripašeće Državnoj izbornoj komisiji za sprovođenje izbora.

Sudstvo će dobiti 24,2 milona, a tražili su dodatnih 12,2 miliona, što im nije odobreno. Veće iznose pravdali su zahtjevom za većim platama i dodatnim zapošljavanjima u sudskoj policiji. Ministarstvo finansija im je preporučilo da sa MUP-om i Ministarstvom pravde postignu saglasnost o preuzimanju tih radnika i preusmjeravanju novca za tu namjenu.

Tužilaštvo je tražilo 10,42 miliona, a dobiće 6,43 miliona. U odnosu na ovogodišnji povećan im je budžet za 150 hiljada za pet novih radnika.

Za administraciju Vlade je opredijeljeno 7,81 milion, što je 1,14 miliona više nego ove godine, a zahtjev je bio 10,42 miliona. Generalni sekretarijat dobiće više novca za nove radnike, a uvećani su i rashodi za službena putovanja, gorivo… Agencija za promociju stranih investicija je dobila više novca za kvalitetniju promociju države.

Ministarstvu pravde je smanjen budžet sa 12,73 miliona u ovoj godini na 9,37 miliona, a tražili su 10,3 milliona. Budžet im je smanjen jer su prekršajni organi iz nadležnosti ministarstva prešli kod sudstva.

MUP je dobio 78 miliona što je osam miliona više nego ove godine. To se odnosi na projekat integrisanog upravljanja granicom.

Ministarstvu odbrane uvećan je budžet sa 36,44 miliona na 46,16 miliona u narednoj godini. Tekući budžet im je uvećan za 4,6 miliona, kao i kapitalni za 5,12 miliona, koji treba da dobiju prodajom stare opreme i ulože u nabavku one po NATO standardima.

Ministarstvo prosvjete dobiće 137 miliona, a tražili su 14 miliona više.

Budžet Ministarstva finansija biće 66,88 miliona, što je 16,39 miliona više u odnosu na ovogodišnji. Zahtjev je bio 90,52 miliona. Do povećanja je došlo jer je potrebno da se izdvoji 5,45 miliona za otpremnine bivšim radnicima KAP-a, deset miliona za građevinske objekte koje su preuzeli naplatom dugova...

Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je milion više - 14,7 miliona, najviše za povećanje zarada u ambasadama i konzulatima zbog pada kursa eura.

Resor poljoprivrede imaće 4,3 miliona više nego ove godine. Od toga 700 hiljada se odnosi na povećanje staračkih naknada, 3,6 miliona na uplatu doprinosa radnicima Duvanskog kombinata, a subvencije u poljoprivredi povećane su za svega 30.000 na 9,4 miliona.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja imaće više 16 miliona. Na isplatu nove naknada za majke sa troje i više djece planirano je 15 miliona. Budžet Fonda PIO veći je za 14 miliona zbog očekivanog povećanja broja penzionera i povećanja penzija u narednoj godini.

Predlog budžeta može biti izmijenjen na sjednici Vlade ili amandmanima na sjednici Skupštine.

Bez boljih uslova rada upravama koje donose novac

Ministarstvo finansija nije odobrilo Upravi za igre na sreću povećanje iznosa za bruto zarade za 13 novih radnika, koliko je predviđeno sistematizacijom. Odobreno je zapošljenje samo jednog radnika, pa je iznos povećan za svega 9.000 eura u odnosu na ovu godinu.

Pred Upravom za igre na sreću nalazi se složen posao uvođenja on line nadzora nad priređivačima igara na sreću, zbog čega je najviše i traženo povećanje broja radnika. Ovaj projekat bi upravo trebalo da poveća budžetske prihode. Budžetom za narednu godinu planirano je povećanje prihoda od igara na sreću sa 3,7 na 5,3 miliona eura.

Više novca za poboljšanje rada tražile su i Poreska, Uprava carina i Uprava za inspekcijske poslove, ali su dobile neznatno više.

Ministarstvu nauke prepisan iznos, CANU bez većih naknada

Ministarstvu nauke prepisan je ovogodišnji iznos od 2,68 miliona eura, iako su tražili tri miliona više.

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti dobila je isti iznos od 1,26 miliona iako je tražila 1,7 miliona više dijelom i za povećanje akademskih naknada, što nije prihvaćeno.

Radio televizija Crne Gore dobila je 14,2 miliona eura, milion i po više nego ove godine. Tražili su 21,4 miliona.

Ministarstvo kulture i 12 institucija kulture dobiće 18,51 milion. To je 1,93 miliona više u odnosu na ovu godinu, a tražili su 22,12 miliona.

Univerzitet će imati 16,36 miliona ili 2,15 miliona više nego ove godine. Tražili su 22,12 miliona.

Bonus video: