Mijović: Neka Vlada objavi studiju "Fichntnera", ako ne vjeruje nama

Mijović je dodao da su eksperti "Fichtner-a" takođe konstatovali da ih u 30 kilometara udaljenom Maoču ima dovoljno, ali da se na osnovu njih ne bi isplatila gradnja II faze u Pljevljima zbog visokih transportnih troškova
79 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mijović URA, Foto: URA
Dejan Mijović URA, Foto: URA
Ažurirano: 09.10.2015. 14:03h

Za razliku od predstavnika Vlade, eksperti ugledne njemačke konsultantske firme "Fichtner" koja je za potrebe Vlade izradila studiju ‘Development and private sector participation in Pljevlja thermal power complex’, uz finansijsku podršku EU, tvrde da su proučavali rezerve uglja i mogućnosti razvoja termoenergije u Pljevljima, a ne samo u Maočama, kazao je koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije Dejan Mijović.

On je rekao da ako vladini činovnici ne vjeruju predstavnicima URA neka pogledaju sajt: http://www.fwt.fichtner.de/php/main/page/php/referenzen.php/on/1/z/5/ukat_id/26/kat_id/11/sprache/e/li/0re_b

"Kao bivši menadžer Evropske agencije za rekonstrukciju koji je učestvovao u pripremi ove studije, znam da je tom prilikom Fichtner obavio detaljnu tehničku i ekonomsku analizu mogućnosti razvoja postojeće termoelektrane i došao do zaključka da se gradnja II faze ne bi isplatila, između ostalog ali ne samo zbog toga, jer u Pljevljima i okolini nema dovoljno rezervi podesnih za komercijalnu eksploataciju uglja. Procijenili su, naime, da su komercijalno isplative rezerve uglja u Pljevljima dovoljne samo za 15-ak godina eksploatacije, od kojih je pet, u međuvremenu, već potrošeno", rekao je Mijović.

Mijović je dodao da su eksperti Fichtner-a takođe konstatovali da ih u 30 kilometara udaljenom Maoču ima dovoljno, ali da se na osnovu njih ne bi isplatila gradnja II faze u Pljevljima zbog visokih transportnih troškova.

"Zaključili su da bi izgradnja nove TE u Maoču možda mogla biti isplativa, ali je nekoliko tendera za davanje koncesije za eksploataciju uglja i proizvodnju struje raspisanih krajem 2009. i 2010. propalo zbog ogromnog troška za otvaranje novog rudnika. Ipak, da se ne bi nadgornjavali i zamarali javnost medijskim saopštenjima o tome šta sadrži studija Fichtner-a, pozivamo Vladu da je objavi na svom sajtu. Radi pune objektivnosti, predlažemo Vladi da uporedo objavi i podatke o navodnim novim istraživanjima i ‘ogromnim’ nalazištima uglja nađenim u neposrednoj okolini Pljevalja, sa detaljnim opisom metoda i nalaza tih istraživanja, kako bi se odagnale sve sumnje da se radi o onim ‘odokativnog’ tipa", rekao je Mijović.

On je dodao da je to minimum što bi Vlada mogla da uradi, s obzirom da sve ove godine nije uvjerila nijednog privatnog investitora u opravdanost gradnje II bloka, već se odlučila da "novu termoelektranu u vrijednosti od oko pola milijarde eura izgradi parama crnogorskih građana."

"Inače, nismo tvrdili da Rudnik uglja nema koncesiju za eksploataciju uglja u Pljevljima, već onim u Maočima, pa nije bilo umjesno od strane Rudnika uglja da nam to imputira", zaključio je Mijović

Bonus video: