Barović i društvo uveli stečaj u „Akciju”

Račun firme u blokadi već osam godina, dug 124 hiljade eura
127 pregleda 0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2018. 12:00h

Privredni sud pokrenuo je stečajni postupak nad firmom “Akcija” iz Podgorice, koju od 2005. godine, kada je osnovana, kontrolišu berzanski igrač: biznismen Veselin Barović i sa njim povezana lica Vlatko Aprcović, Peter Drašler, Zijad Blekić i Boiša Šotra , kao suvlasnici.

Odluku o pokretanju stečaja donijela je sutkinja Danijela Vukčević, koja je za stečajnog upravnika imenovala Mladena Markovića, poznatog kao upravnika “Rudnika boksita”, “Radoje Dakića”, “Pobjede”...

Stečaj je predložen iz same firme 10. oktobra ove godine ”zbog trajne insolventnosti i nelikvidnosti”. Račun ove firme u neprekidnoj je blokadi već skoro osam godina, a prijavljeni dug po blokadi je 124 hiljade eura.

“Sud je, postupajući po predlogu, utvrdio da je predlog podnio osnivač stečajnog dužnika, u smislu čl. 57 Zakona o stečaju, kao i da su, kod ove okolnosti, ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja, shodno čl. 62 stav 1, tačka 1 istog zakona”, navodi se u rješenju o pokretanju stečaja sutkinje Vukčević.

Povjerioce “Akcije” sud je pozvao da u roku od 30 dana prijave obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 3. decembar, a ročište za ispitivanje potraživanja 6. decembra ove godine.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora “Akcije” je Nenad Štibilj, blizak poslovnom krugu Barovića, čije se ime nedavno pominjalo budući da je bio osnivač tri konsultantske firme koje su ljetos bile u blokadi - Montenegromont, Consulting Investment Finanncing Group i Haus Inter Tours. Štibilj je, takođe, član Nadzornog odbora ZIF Eurofonda i član borda firme Si promet.

Prema podacima iz Centralnog registra kompanija, stečaj u drugoj konsultantskoj firmi Haus Inter Tours, u kojoj je Štibilj, takođe, bio v. d. izvršnog direktora, pokrenut je 24. jula ove godine.

Bonus video: