Poljska će se založiti da CG bude među liderima u NATO za oblast poljoprivrede

"Realizovane su uzajamne posjete delegacija ministarstava poljoprivrede dvije zemlje, seminari i obuke, studijsko putovanje crnogorskih voćara u Poljsku i više susreta crnogorskih i poljskih privrednika, iz kojih su proizišli konkretni investicioni projekti", navodi se u saopštenju
5 komentar(a)
Irena Tatažinjska, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Irena Tatažinjska, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 04.08.2015. 14:59h

Poljska će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u NATO i založiće se da postane jedan od lidera za realizaciju projekata Alijanse u oblasti poljoprivrede, rekla je novoimenovani ambasador Poljske u Crnoj Gori, Irena Tatažinjska.

Ona je danas razgovarala sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem.

"Sagovornici su iskazali zadovoljstvo efektima niza aktivnosti ostvarenih dosadašnjom uspješnom saradnju dvije zemlje u oblasti poljoprivrede, zasnovanu na sporazumu koji su krajem prošle godine u Podgorici potpisali Ivanović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Marek Savicki", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, s ciljem pripreme crnogorskih proizvođača i administracije za prihvatanje politike EU u ovoj oblasti, realizovano je više inicijativa koje su imale za cilj da se bogato iskustvo Poljske prenese na crnogorske poljoprivrednike i zaposlene u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Realizovane su uzajamne posjete delegacija ministarstava poljoprivrede dvije zemlje, seminari i obuke, studijsko putovanje crnogorskih voćara u Poljsku i više susreta crnogorskih i poljskih privrednika, iz kojih su proizišli konkretni investicioni projekti", navodi se u saopštenju.

Ivanović i Tatažinjska razgovarali su danas o proširenju saradnje, novim studijskim posjetama poljoprivrednika, saradnji univerziteta i istraživača, posjeti sajmu poljoprivredne mehanizacije i agroindustrije u Poljskoj.

Dogovoreno je da Poljska ekspertski pomogne Ministartsvu poljoprivrede u oblasti politika ruralnog razvoja.

"Razmijenjene su i informacije o pokrenutoj inicijativi da se na području Nikšića započne sklapanje traktora i poljoprivredne mehanizacije firme URSUS za potrebe crnogorskih poljoprivrednika, ali i regionalnog tržišta", kaže se u saopštenju.

Bonus video: