Damjanović: Garancijama kupuju vrijeme

SDP pohvalio Vladu zbog garancija za kredite opštinama, među kojima je Kolašin. Ne kažu hoće li povući svoj predlog za izmjenu budžeta
81 pregleda 3 komentar(a)
Radnici Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Radnici Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.07.2015. 13:47h

Iako u Vladi smatraju da nema potrebe za rebalansom ovogodišnjeg budžeta nakon odluke da se opštinama u budžetu za narednu godinu obezbijedi 70 miliona eura garancija za rješenje finansijskih problema, šef skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) najavljuje da neće povući svoj predlog za rebalans. U SDP-u se nijesu izjasnili hoće li sada povući predlog za rebalans, ali su zadovoljni odlukom Vlade o garancijama za kredite opštinama, među kojima je i Kolašin. ž

Damjanović traži garanciju Vlade od sedam miliona koji bi se usmjerili Opštini Kolašin da refinansira dugove i odblokira račun. SDP traži isto toliko za Kolašin i još 100 za opštine koje su korisnice novca Egalizacionog fonda(EF)

Iz Vlade je nakon sjednice u četvrtak saopšteno da su utvrdili informaciju o stanju javnih finansija na lokalnom nivou i da je odlučeno da se obezbijede garancije za narednu godinu. Saopšteno je da opštine do kraja ove godine mogu pregovarati sa bankama za kredite, a da će garancija biti novac EF i tekuća budžetska rezerva.

Damjanović je za “Vijesti” kazao da na sajtu Vlade u materijalima sa sjednice nigdje zvanično nema informacije koju je Vlada utvrdila “pa se može zaključiti da se radi o neformalnom razgovoru “. Ocjenjuje i da je čudno što Vlada nije dostavila mišljenje na predloge za rebalans, te da se na taj način kupuje vrijeme i stavlja pod tepih problem u vezi sa Kolašinom.

“Planirane garancije za narednu godinu nemaju nikakve veze sa hitnim predlogom za rebalans zbog Kolašina koji je zbog politike Vlade i bivše vlasti (DPS i grupa birača) u problemima. Vjerujem da ćemo usvojiti rebalans kako bi se u avgustu riješio problem Kolašina. Očekujem da kolege iz SDP-a ne zavara odluka Vlade, već da će ostati pri stavu da se riješi pitanje Kolašina kroz koalicioni pristup. Uvjeren sam da bivša vlast u Kolašinu pokušava da svim silama zloupotrijebi štrajk radnika i odgvornost prebaci na aktuelnu vlast koja je naslijedila dugove”, kazao je Damjanović.

U SDP-u su zadovoljni Vladinim zaključcima koji su, kako ocjenjuju, identični sa njihovim predlogom za rebalans.

“Zašto su bili potrebni mjeseci da se prihvati ono što je od početka bilo očigledno najbolje će odgovoriti oni koji su zloupotrebljavajući tešku situaciju zaposlenih i izigravajući njihovo povjerenje lobirali da se istovjetno rješenje ne usvoji u parlamentu”, navodi se u saopštenju partije koje je potpisao član glavnog odbora Bojan Zeković.

Naveo je da odgovor građanima treba da daju i funkcioneri DPS-a koji su učestvovali u vlasti koja je Kolašin dovela do kolapsa, a mjesecima su se protivili rješenju koje je Vlada usvojila. SDP očekuje da će novim garancijama Opština izaći iz petogodišenje blokade i da će legalno poslovati. U DPS -u i DF-u juče nijesu željeli da komentarišu Vladinu odluku i da li ima potrebe za rebalansom.

Oprezno s žiriranjem, građane su dosadašnja dobro koštala

Goran Tuponja (Pozitivna) kazao je da zbog prethodnog iskustva treba pažljivo izdavati nove garancije koje će onima koji ih koriste omogućiti da na osnovu realnog plana prevaziđu trenutnu finansijsku situaciju uz pomoć države. Dosadašnje garancije Vlade išle su poreduzećima, koja su završila stečajem, a građani otplaćuju kredite.

Pozitivna je podržala predlog Damjanovića zbog detaljnog prikaza specifičnosti situacije, a kod predloga SDP-a bili su uzdržani zbog nedostatka konkretnih pojedinosti.

Bonus video: