Saradnja sa Mađarima u oblаsti zаštite potrošаčа i nаdzorа nаd tržištem

„Ovim dokumentom se potpisnice obavezuju relevantnim iskustvima koja se odnose na primijenjene metode laboratorijskog ispitivanja, naročito u vezi sa opasnim proizvodima; planovima i programima inspekcijskih kontrola i preduzetim mjerama, te primijenjenim metodama u informisanju i podizanju svijesti potrošača“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Istvan Szente, Foto: Vlada Crne Gore
Božidar Vuksanović, Istvan Szente, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.07.2015. 15:30h

Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Božidar Vuksanović, i generalni direktor Uprave za zaštitu potrošača Mađarske, Istvan Szente, danas su potpisali Memorandum o saradnji, koja treba da doprinese efikasnom funkcionisanju sistema zaštite potrošača i nadzora nad tržištem.

„Cilj potpisivanja ovog Memoranduma je saradnja naših organa u oblasti zaštite potrošača i nadzora nad tržištem, koja treba da doprinese efikasnom funkcionisanju sistema zaštite potrošača i nadzora nad tržištem i da bude u funkciji bezbjednog i potrošački orijentisanog tržište proizvoda i usluga u obijema državama“, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako se navodi, Memorandum će obezbijediti da se dvije Uprave uzajamno informišu, između ostalog i o procjeni rizika proizvoda, uključujući proces donošenja odluka i sprovođenje mjera u slučaju opasnih proizvoda kao i o osnovna razmjenu informacija o inspekcijskim kontrolama i preduzetim mjerama.

„Ovim dokumentom se potpisnice obavezuju relevantnim iskustvima koja se odnose na primijenjene metode laboratorijskog ispitivanja, naročito u vezi sa opasnim proizvodima; planovima i programima inspekcijskih kontrola i preduzetim mjerama, te primijenjenim metodama u informisanju i podizanju svijesti potrošača“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Memorandum je predvidio da će Uprava za zaštitu potrošača Mađarske pružiti Upravi za inspekcijske poslove praktičnu pomoć tokom implementacije harmonizovanih mjera, kao i pomoć i podršku kod prijema u međunarodne organizacije koje se bave zaštitom potrošača i nadzorom nad tržištem.

„Potpuna implementacije propisa, pa i onih koji se u potpunosti ili dijelom odnose na zaštitu potrošača, nije moguća bez efikasnog i efektivnog inspekcijskog nadzora. Inspekcijski nadzor (pored ostalih oblika zaštite prava potrošača) treba da doprinese da potrošači na tržištu robe i usluga imaju visok nivo zaštite u skladu sa standardima koje imaju potrošači u zemljama članicama EU“, saopšteno je iz Uprave.

Kako se navodi, jedan od ciljeva Uprave za inspekcijske poslove je i obezbjeđivanje efikasnog i efektivnog nadzora nad primjenom propisa u oblasti zaštite potrošača, kako u dijelu ekonomskih interesa potrošača, tako i u području bezbjednosti proizvoda i hrane.

Iz Uprave je saopšteno da je, kao jedna od ključnih mjera za ostvarivanje efikasne zaštite potrošača predviđeno i jačanje instrumenata zaštite prava potrošača: upravno-pravna, sudska i vansudska zaštita. Imajući u vidu navedenu mjeru, može se reći da je uloga Uprave za inspekcijske poslove od posebnog značaja.

„Naime, upravno-pravnu zaštitu potrošača, kao jednog od oblika institucionalne zaštite, dominantno sprovodi ova uprava, preko polovine od ukupnog broja svojih inspekcija, putem nadzora nad primjenom Zakona o zaštiti potrošača i drugih zakona koji sadrže odredbe o zaštiti potrošača, uključujući i propise koji uređuju područje bezbjednosti neprehrambenih proizvoda i tržišni nadzor, te hranu“, kaže se u saopštenju.

Uprava za inspekcijske poslove je, kako su saopštili, radi razmjene iskustava i relevantnih informacija na području zaštite potrošača, posebno u pogledu prekogranične zaštite potrošača (u skladu sa Regulativom 2006/2004), posvećena saradnji sa nadležnim organima država iz regiona i zemljama članicama EU.

Bonus video: