Podnijete krivične prijave protiv 35 radnika Boksita

Radnicima se na teret stavljaju krivična djela kao što su sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, oduzimanje vozila i nanošenje lake tjelesne povrede
780 pregleda 27 komentar(a)
Boksiti, protest, Foto: Svetlana Mandić
Boksiti, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.07.2015. 18:04h

Nikšićki Centar bezbjednosti je protiv 35 radnika Rudnika boksita podnio 57 krivičnih prijava povodom događaja od 18. juna kada su rudari pokušali da teškom mehanizacijom stignu do Podgorice u čemu ih je spriječila policija koja im je u naselju Rubeža blokirala put.

Rudari su do Rubeža uspjeli da „probiju“ šest policijskih blokada pomjeranjem vozila, a na jednoj od njih došlo je i do fizičkog kontakta radnika i policije. Tom prilikom su tri policajca zadobili lakše tjelesne povrede, a oštećeno je i jedno službeno vozilo.

„Policijski službenici su identifikovali sve učesnike i u konsultaciji sa zamjenikom osnovnog državnog tužioca u Nikšiću podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv 35 radnika Boksita zbog izvršenih 57 krivičnih djela“, kazao je Darko Mađarić, komandir stanice policije CB Nikšić.

Radnicima se na teret stavljaju krivična djela kao što su sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, oduzimanje vozila i nanošenje lake tjelesne povrede.

Razlog rudarskog nezadovoljstva bila je odluka Odbora povjerilaca da odbije jedinu prispjelu ponudu za kupovinu imovine Boksita. Ponudu je dostavila nikšićka firma Neksan, a Odbor povjerilaca je odbio zbog niske cijene. Neksan je ponudio 4,4 miliona eura za imovinu Boksita i 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Mađarić je objasnio da utovarna lopata i damper, kojima su radnici krenuli put Podgorice, nijesu bili tehnički ispravni ni registrovani, kao i da je, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, za pomenute radne mašine, zbog njihovih gabarita, potrebno imati posebnu saglasnost i pratnju.

Nakon što je policija u mjestu Rubeža uspjela da blokira rudarima put, radnicima su se sa desetak kamiona priključile i njihove kolege iz sektora Transport.

„Policijski službenici su identifikovali sve radnike koji su nasilno izvezli kamione i sa istim izvršili zaprečavanje lokalnog puta Nikšić – Župa“, kazao je Mađarić.

Policijski službenici su izdali 58 naloga za naplatu mandatnih kazni i to 51 nalog zbog nepotrebnog zadržavanja na kolovozu, kao pješak, a sedam zbog nepropisnog parkiranja na kolovozu. Pomenute kazne su se kretale od 30 do 80 eura. Podnijete su i tri krivične prijave zbog upravljanja neregistrovanim vozilom i radnom mašinom bez obavezne pratnje, kao i zbog nezaustavljanja na znak dat od strane policijskog službenika.

Nakon devet dana blokade, ne samo radnika već i oko 5.000 mještana iz 12 sela nikšićke Župe, agonija rudara je prekinuta. Na sjednici Vlade usvojen je socijalni program ranije dogovoren sa sindikatima, a ministar ekonomije Vladimir Kavarić im je kazao da će im radni staž biti povezan po obračunatim a ne minimalnim zaradama, kao što su i tražili, osim za tri ljetnja mjeseca iz 2010.godine kada su rudari štrajkovali ispred upravne zgrade. Postupak oko razlike između minimalne i obračunate zarade trenutno je na Apelacionom sudu, a radnicima je obećano da će im i to, ukoliko ostane novca od prodaje imovine, biti nadomješteno.

Bojanović: Borili smo se za naša prava

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je da je njihov potez od 18. jula bio iznuđen jer se za pregovaračkim stolom nije uspjela riješiti teška situacija radnika i preduzeća.

„Ispade da smo državni neprijatelji. Trebalo je da shvate da smo se borili za naša prava koja su nam garantovana Ustavom. Branićemo radnike protiv kojih je napisana krivična prijava i onoga dana kada budu pozvani u sud napravićemo protest ispred jer smatramo da je ovakva odluka prestroga“, kazao je Bojanović.

Što se tiče prekršajnih prijava i mandatnih kazni, koje iznose oko 2.000 eura, Bojanović je kazao da su se solidarno dogovorili da svim radnicima bude odbijeno po deset eura od 193 koliko primaju kako bi te kazne bile uplaćene.

Bonus video: