Da se pita, Kavarić bi prihvatio ponudu za Boksite

Uz 4,4 miliona eura za kupovinu imovine Boksita iz stečajne mase Neksan nudi 600.000 eura za socijalni program radnicima koji bi trebalo da napuste kompaniju, bez ikakve nadoknade
76 pregleda 4 komentar(a)
Borislav Bojanović, Boksiti, Foto: Savo Prelević
Borislav Bojanović, Boksiti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2015. 10:13h

Radnici Rudnika boksita okupili su se na rudokopu Seoca, u blizini jame Biočki stan, gdje će sačekati odluku Odbora povjerilaca o ponudi kompanije Neksan.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović, kazao je agenciji Mina-business da su već pripremljene mašine koje će, zavisno od toga kakva odluka bude donesena, biti iskorišćene ili za proizvodnju ili za proteste.

Uoči današnje sjednice borda povjerilaca Rudnika boksita u stečaju, koji će donijeti konačnu odluku o ponudi kompanije Neksan vrijedne 4,4 miliona eura, za kupovinu imovine tog preduzeća, predstavnici radnika i juče su u Podgorici lobirali da Boksite preuzme firma Miodraga Dake Davidovića. Oni su razgovarali sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i njegovim pomoćnikom Draganom Kujovićem.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borislav Bojanović saopštio je „Vijestima“ da je tokom sastanka otvoreno pitao ministra ekonomije da li bi on prihvatio ponudu Neksana, a da mu je Kavarić odgovorio potvrdno.

Iz Vlade su predstavnicima radnika Boksita saopštili da je konačna odluka u nadležnosti Borda povjerilaca nikšičke kompanije, a da je Privredni sud, a ne Vlada nadležna za vođenje stečajnog postupka.

„Iz Vlade su nam obećali pomoć u vezi sa socijalnim programom za radnike i povezivanjem radnog staža, kao i da će sjutra biti objavljen tender za dodjelu koncesije za eksploataciju rude boksita”, naveo je Bojanović.

Uz 4,4 miliona eura za kupovinu imovine Boksita iz stečajne mase Neksan nudi 600.000 eura za socijalni program radnicima koji bi trebalo da napuste kompaniju, bez ikakve nadoknade.

Proteklih 20-ak dana nezadovoljni radnici, koji će već drugi mjesec zaredom primiti minimalac od po 193 eura na teret stečajne mase, više puta su protestovali pred zgradom Vlade.

Tokom jučerašnjeg sastanka, prema riječima Bojanovića, Lazović je saopštio da sastanku prisustvuje u ime premijera, koji je navodno nije bio u mogućnosti da ih primi.

Radnici su prijetili otvoreno radikalizacijom protesta, blokadom tunela Sozina koji su gradili i zatvaranjem u jamu Biočki stan, ukoliko ne bude odmah prihvaćena jedina investiciona ponuda Neksana, koja radnicima omogućava isplatu punih zarada.

Današnja sjednica tročlanog borda povjerilaca, u kojem sjede predstavnica države Dragana Đuranović, predstavnik Kombinata aluminijuma Snežana Vuković i Milan Keker, predstavnik ruske kompanije Shasta, koju kontroliše bivši gazda Boksita Oleg Deripaska, počinje u podne.

Bonus video: